Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2015. Április 29. 05:00, szerda | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Felkapaszkodóban a kecske- és juhtenyésztés

Felkapaszkodóban a kecske- és juhtenyésztés

Nemzetgazdasági és népegészségügyi szempontból is fontos a juh-, és kecsketenyésztő ágazat fejlesztése - hangsúlyozta Román István, a Földművelésügyi Minisztérium agrárszakképzésért felelős helyettes államtitkára a XXXI. Szent György Napi Juhásztalálkozón.

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok keretében tartott találkozón a helyettes államtitkár felidézte a területen a rendszerváltozás idején végbement hatalmas visszaesést. A kilencvenes években a juhágazat szenvedte el a legnagyobb veszteséget. A korábbi 1,8-2 milliós juhállomány 1995-re több mint a felére csökkent.

A terület mindazonáltal fejlődésnek indult. A juh és kecske ágazatok együttes kibocsátása 2014-ben 17,4 milliárd forint volt, amely 2,5 százalékos növekedést jelent. A belföldi juhhústermelés mintegy 1500 tonna, a fogyasztás mindössze 0,2 kg/fő/év; ez viszont továbbra is nagyon alacsonynak számít. A helyettes államtitkár aláhúzta: 'A juh-, és kecskeágazat jelentőségét különösen nagyra tartjuk a munkahelyteremtésben, a vidéki munkaerő foglalkoztatásában, és helyben tartásában, valamint az ökoszisztéma megőrzésében is. Az ágazat a biztonságos élelmiszerek előállításával jelentősen hozzájárulhat az egészséges táplálkozásához, és vannak komoly népegészségügyi vonatkozásai is: a legelők természetes karbantartásával például csökkenthetőek az allergiás megbetegedések is'.

Román István a szakképzés megújításával kapcsolatosan elmondta, hogy az elmúlt években jóval gyakorlatiasabbá vált az oktatás a szakképző iskolákban. Hangsúlyozta, hogy a magyar agráriumnak szüksége van jól dolgozó és dolgozni szerető fiatalokra. A juh- és kecsketenyésztőkkel közös munkába kezdtek a képzés megerősítése érdekében.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során