Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2017. Január 20. 13:26, péntek | Helyi
Forrás: Danubia TV

Feloszlatta magát Kisoroszi Önkormányzatának Képviselő-testülete

Feloszlatta magát Kisoroszi Önkormányzatának Képviselő-testülete

Schumayer Tamás képviselő javaslatára január 18-án tartott ülésén szavazott Kisoroszi Önkormányzatának Képviselő-testülete önmaga feloszlatásáról.

A döntés Molnár Csaba külsős alpolgármester önálló előterjesztése kapcsán született. Ebben azokra a kérdésekre adott választ, amelyeket Schumayer Tamás írásban tett fel. A képviselő kérte, hogy vizsgálja meg a szemétszállítási szerződés módosításának ügyét. A módosítást még tavasszal kellett volna kezdeményezni, hogy elszámolható legyen a Fővárosi Vízművek felé a szelektíven gyűjtött hulladék elszállításának költsége.


Nádasdy-Csontos Elek polgármester elmondta, hogy több alkalommal próbált tárgyalni erről a Vértes és Vidéke Hulladékszállítási Nonprofit Kft-vel. De mivel az állam vette át a díjak beszedését, az átállás idején vezetőváltások voltak, kaotikus állapotok uralkodtak a vállalatnál. Ezért nem sikerült egyeztetni a szerződésmódosításról. A kb. 7 millió forintos költséget így az önkormányzatnak saját költségvetéséből kell kifizetnie, nem pedig a Fővárosi Vízművek által biztosított keretből. A polgármester hangsúlyozta, a pénz nem veszett el, hiszen 2018. végéig felhasználható.

A másik kérdés egy levélre vonatkozott, amely egy jogosulatlannak vélt, 1 millió 350 ezer forintos DMRV-számlával volt kapcsolatos. Mivel a levelet nem küldték el, ezért a vitatott követelés behajthatóvá vált. A polgármester elmondta, a jegyző által megfogalmazott és e-mail-en küldött levél valamilyen oknál fogva nem került elé, ezért nem írta alá és ezért nem postázták el.

Schumayer Tamás képviselő a gondatlanság mellett a tájékoztatás hiányát kifogásolta, továbbá a költségvetési tartalék csökkenését is problémaként vetette fel. Nádasdy-Csontos Elek polgármester hangsúlyozta, a költségvetéssel nincs baj, 21 millió forinttal jött át a település az előző évről, igaz vannak kintlévőségek, de a pénzügy aznapi tájékoztatása szerint márciusig 6 millió forint marad az önkormányzat kasszájában. A költségvetési számokkal kapcsolatban nem volt egyetértés, egymásnak ellentmondó állítások hangzottak el. Végül Schumayer Tamás képviselő a felsorolt problémák miatt és mivel úgy látja, a testület nem élvezi a falu bizalmát, kérte a polgármestert, tegye fel szavazásra az önfeloszlatást.

Benedek Károly, Schumayer Tamás és Vörös György képviselők igennel, Nádasdy-Csontos Elek polgármester nemmel szavazott a kérdésben, Hoványi Dávid alpolgármester nem volt jelen az ülésen. A három-egy aránnyal megvolt a minősített többség, így érvényes volt a szavazás.

Hamarosan időközi választást tartanak tehát Kisorosziban, és mivel időközben ezer fő fölötti lett a lakosságszám, ezért a polgármester mellett már nem négy, hanem hat képviselőre adhatják le voksukat a falu lakói. A körülbelül 2-3 hónapos átmeneti időszakban ügyvivő polgármesterként és képviselő-testületként működik tovább az önkormányzat.

https://youtu.be/KZ4GuMv4X7M

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.