Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2016. December 03. 07:00, szombat | Helyi
Forrás: Szentendre Önkormányzata

Hangversenyzongorát Szentendrének

Hangversenyzongorát Szentendrének

Ki gondolná, hogy a Dunakanyar legszebb városkájának nincs megfelelő színvonalú koncertzongorája?

A Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanárai, diákjai, a szülők, a zeneszerető közönség együttes célja, hogy az iskola kiváló hangú Bösendorfer zongorája teljes pompájában szolgálja a város kulturális életét.

A zeneiskola Bösendorfer zongorája annak a nagy múltú osztrák gyárnak a terméke, mely a mai napig a világ egyik legjobban elismert, legdrágább hangszereit készíti. A zongora angolmechanikás, kereszthúros, azsúrtőkés, hangterjedelme 7 és ¼ oktáv. A hangszer közel 100 éves, s ez idő alatt komolyabb javítás, felújítás a zongorán nem történt. Alkatrészei, mechanikája, billentyűzete, húrozata eredeti, gyári, de ezek teljesen elhasználódtak, elkoptak az évszázados használat során. Szükségessé vált a rezonáns, a húrozat, a mechanika és a klaviatúra felújítása. A hangszer legfontosabb cserélendő részei a kalapácsfejek, melyek a húrokat megütve, azokat rezgésbe hozva vesznek részt a hangképzésben és döntő jelentőségük van a hangszer hangszínének kialakításában is, hiszen az intonálás ezek puhításával, keményítésével történik. A szép hangon túl a külső is fontos egy koncertzongoránál, így felületkezelést, politúrozást is igényel a korpusz és a fából készült alkatrészek. A generáljavítás után a felújított zongora újra több évtizedig szolgálhatja majd a zeneszeretőket.

A zongorafelújításhoz a zeneiskola igazgatója, Zakar Katalin, a szülői munkaközösség, a zeneoktatók többféle gyűjtést szerveztek, hogy a szükséges összeg, mintegy 2 500 000 Ft összegyűljön. Az első adventi hétvégén a szülők, gyerekek összefogásával a zeneiskola udvarán rendezett jótékonysági karácsonyi vásáron saját készítésű kézműves portékákat kínáltak az adventi koszorúktól kezdve a míves ékszereken, dísztárgyakon át a karácsonyi süteményekig.

Az itt összegyűlt bevételt a zongorafelújításra fordítják, ugyanúgy, mint a november 27-én megrendezett, idei Levente Gála bevételét. A gálán Zempléni Szabolcs kürtművész adott varázsaltos koncertet a Városháza dísztermében kiváló növendékeivel: Borbíró Mátéval, Hercz Balázzsal, Korsós Andrással. A jó hangulatú, vidám hangversenyen Zempléni Szabolcs felesége, Zempléni Anita fuvolaművész is közreműködött.

A szép hangú zongorát városunk polgármestere is megtekintette a november 27-én rendezett karácsonyi vásáron, s nem tudta megállni, hogy egy rövid etűd erejéig ki ne próbálja – annak ellenére, hogy egy sportsérülés következtében egyik kisujja eltörött.

A Bösendorfer zongora megújulásáért rendezik meg azt a két színházi előadást is, melyek a kicsiknek szereznek meglepetést. December 3-án a Rátkai Társulat látogat el Szentendrére egy Weöres Sándor és egy Andersen előadással.

A hangversenyzongoráért „Billentyűjegyek” vásárlásával is tehetünk! Aki támogatni szeretné a nemes ügyet és a Vujicsics Tihamér Zeneiskolai Alapítványt, a „Billentyűjegyeket” 5.000-10.000 Ft értékben megvásárolhatja az iskola irodájában. Minden más összegű adományt is szívesen fogadnak az Alapítvány számlaszámára: 10403112-31112190-00000000.

Az új hangversenyzongora avató ünnepségét 2017 tavaszára tervezik, melyre minden támogatót szeretettel várnak. Belépés a „Billentyűjegyekkel” ingyenes. A gyűjtés aktuális állapotáról és az adományozók nevéről az iskola honlapján folyamatosan lehet tájékozódni: http://vujicsics.net/zongorafelujitas/.

Fotó: Szentendre Önkormányzata

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni