Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2016. Augusztus 29. 10:00, hétfő | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Határesetek ’70 címmel plakátkiállítás nyílt Szentendrén

Határesetek ’70 címmel plakátkiállítás nyílt Szentendrén

Horkay István és Molnár Gyula grafikusok tárlata szeptember 11-ig várja az érdeklődőket a szentendrei MANK Galériában.

„Mit is jelent ma a kép? Merre tart az alkotás folyamata? Mi a kép mediális helyzete a mai digitális kultúrában? Mi az a látvány által felkínált újdonság, amit előnynek vagy csak sémáknak tekinthetünk az új eszközök használatával?” – tették fel közösen a kérdést a grafikusok.

A tájékoztatás szerint a kiállított művek felvonultatják a klasszikus alkotási metódusokat, a montázst, a fotográfiát, a mintát, a rajzolt, festett látványokat, a tipográfiát és a digitális manipulációkat. Ezek a plakátképek keresik azokat az új megnyilvánulási formákat és helyszíneket, amelyeknek tere már nem az utca, hanem az elektronikus csatornák online rendszere. A virtuális tér virtuális képeket szül, amely új észlelési és értelmezési szokásokat igényel tőlünk. E képeket fizikailag is realizálni kell, hogy az a mérhetetlenül sok energia – ami egy-egy műben megvalósul a virtuális térben – ne vesszen el. Az itt látható plakátképeket a világ több pontján láthatták már az érdeklődők, azonban most első alkalommal összegyűjtve mutatják be.

Az elmúlt három év munkáiból válogatott a kiállításra Molnár Gyula Szepes Hédi kurátorral közösen. Ezeken megmutatja, hány féle emberi tulajdonság kell az empátiához, és korábbi rajzai azon adaptációi is láthatók, amelyek Vasarely tiszteletére készültek. „110 esztendős lenne idén Vasarely, akinek emlékére nagy gyűjteményes kiállítást szerveznek Pécsen, a kiállított munkáim egy része oda készült - mondta Molnár Gyula. Két olyan munkája is látható továbbá a tárlaton, ami az egyik legnagyobb kortárs tipográfiai kiállításon, Kínában jelent meg.

Fotó: Magyar Alkotóművészeti Közhasznú Nonprofit Kft.

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.