Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2012. Október 14. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: lvp

Indul a fűtési szezon, de mivel fűtsünk?

Indul a fűtési szezon, de mivel fűtsünk?

Október 15-én hivatalosan is megkezdődik a fűtési szezon, sokan azonban már korábban is begyújtottak, bekapcsolták a berendezéseket, ám akadnak olyanok is, akik egyelőre még a megfelelő tüzelőt keresik.

Még ha eddig kifejezetten kellemes, szinte nyárias is az ősz, azért azt nem szabad elfelejtenünk, hogy hamarosan érkezik a hideg és vele együtt a fagy is beköszönt. A fázósabbak már most fűtenek, de sokan még csak most fontolgatják a tüzelő vásárlást. Nem könnyű azonban eldönteni, hogy mi a legjobb – és persze mi a legolcsóbb – ebben próbálunk meg segíteni.

Már az elmúlt években is azok jártak a legjobban, akik a gázfűtés mellett megtartották kályhájukat, és kombináltan használhatják a fa-, a szén-, vagy a gáztüzelést. Szakemberek szerint, sokan még nagyon felkészületlenül állnak a tél előtt. Ez valószínűleg az eddigi enyhe időjárásnak köszönhető, akadnak olyanok, akik még mindig halogatják a tüzelőanyag beszerzését. Túl sokáig azonban már ők sem késlekedhetnek, hiszen az éjszakák már most is hűvösek, és hamarosan akár a fagyos idő is beköszönthet.

Fával tüzelni, bár igaz a legalacsonyabb a fűtőértéke, és munka is van vele, mégis a legnépszerűbb. Ez köszönhető annak is, hogy a kandallók és a kályhák ismét reneszánszukat élik. Ezekbe a legjobb a keményfa, a bükk, és a tölgy. A fenyőt viszont egyáltalán ne válasszuk, mert a kéményben, kandallóban lerakódik a gyantája. A hagyományos hasított fa mellett azonban a legnagyobb fűtőértéke és egyre nagyobb népszerűsége a fabrikettnek van, amely egy, faforgácsból préselt, fahulladékból készített tüzelőanyag. Mivel nagyon magas a fűtőértéke, ezért arra vigyázni kell, hogy ne töltsünk belőle sokat a kályhába vagy a kandallóba.

A szilárd tüzelőanyagok közül továbbra is a szén a leggazdaságosabb. Szénnel nagyjából 25 százalékkal olcsóbban fűthetünk, mint gázzal, de szén és szén között is van különbség, közülük a fekete oroszkocka és a cseh brikett a legjobb fűtőértékű.
Mivel egyre többen térnek vissza az olcsó, szilárd tüzelőanyagokkal való fűtésre, ezért a kéményseprők, tüzelés technikai szakemberek különösen fontosnak tartják a folyamatos kémény ellenőrzést. A kötelező építészeti és tűzrendvédelmi vizsgálatok, valamint a tisztítás ugyanis életeket menthet. Évente Magyarországon 35-40-en hallnak meg a visszaszivárgó széndioxid miatt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak