Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2020. November 03. 16:06, kedd | Külföld
Forrás: Sárközy Júlia, az MTI tudósítója jelenti - illusztráció: pixabay

Ismét élelmiszert vásárolnak fel az újabb zárlatra készülve az olaszok

Ismét élelmiszert vásárolnak fel az újabb zárlatra készülve az olaszok

Olaszországban 20 százalékkal megnövekedett a vásárlók száma az élelmiszerüzletekben hétfőn, a koronavírus-járvány miatti újabb korlátozások bejelentésére készülve

- közölte a Coldiretti termelői szövetség, amely a hazai termékek vásárlására szólította fel az olaszokat.

A Coldiretti közölte, hogy az emberek ismét nagy mennyiségben vettek tésztát, lisztet, rizst, cukrot és tojást, ahogyan ez a tavaszi korlátozások előtti napokban is történt. A felmérések szerint az élelmiszerek mellett a leginkább a hajfestékek és más fodrászati cikkek fogynak, mivel a nők a fodrászatok ismételt bezáratásával számolnak.

Az agrárszervezetek "patriotizmusra" szólították fel a vásárlókat a nemzeti termékek előnyben részesítésével. Hangsúlyozták, hogy a vendéglátásban egy hete bevezetett korlátozott nyitvatartással a mezőgazdaság máris egymilliárd eurós bevételtől esett el, hiszen az éttermek nem rendelnek termékeket. Az olasz termékek vásárlására kérték a kórházakat és a kaszárnyákat is.

Az éttermek, bárok, presszók tulajdonosai és dolgozói hétfőn Róma központi terén, a Piazza del Popolón demonstráltak a kormány szigorításai ellen "Most már elég" jelszóval. Azt hangoztatták, hogy a kormány a járvány miatti korlátozásokkal halálra ítélte őket. Az MTI-nek elmondták, tavasszal az ország érdekében bezártak, most viszont felkészültebb és szervezettebb lépéseket vártak. "Naponta négyszer fertőtlenítem az üzlethelyiséget, minden vendég után a székeket és az asztalokat is, miért veszélyesebb az éttermem az utasokkal tömött buszoknál?" - kérdezte egy vendéglős, hangoztatva, hogy bevétel nélkül vele együtt tíz dolgozója is utcára kerül. Egy presszó pincérnője hozzátette, nem a járványt, hanem Giuseppe Conte kormányát tartja felelősnek az ágazatot sújtó korlátozásokért: "Ha Conte éheztet, őt fogjuk megfőzni!" - jelentette ki.

Giuseppe Conte a parlamentben vázolta az újabb szigorításokat, amelyeket várhatóan legkésőbb szerdáig jelent be. Október közepe óta ez lesz a negyedik intézkedéscsomag. A baloldali kormány a területi lezárást szorgalmazza, miközben a többségében jobbközép vezetésű tartományok nem engednek a gazdaság működésének fenntartásából.



A vitában Sergio Mattarella államfő közvetít. Conte a tervezett korlátozások között említette a járvány terjedésének üteme és a kórházak telítettsége miatt kritikus helyzetbe jutó tartományok lezárását vagy a régiók közötti mozgás korlátozását. Előrébb akarják hozni a kereskedelmi és a vendéglátóipari egységek most este hat és nyolc óra közötti zárását, a kereskedelmi központok hétvégi zárva tartásával. A szeptember közepén újraindított oktatást az általános iskola utolsó évétől, tehát 13 éves kortól visszaállítják online tanításra. Ötven százalékra csökkentik a tömegközlekedési eszközök kihasználtságát, valamint bezárják a múzeumokat is. A La Repubblica napilap azt írta, hogy este kilenctől országos éjszakai kijárási tilalmat is be akarnak vezetni.

A pisai ferdetorony máris bezárt december 3-ig. Az Uffizi-képtár kedden nyit meg egy új kiállítást. Eike Schmidt igazgató elmondta, készen állnak az ismételt zárásra, amely havonta egymillió euró bevételkiesést jelent. Hozzátette, úgy számol, hogy a múzeum tavasszal nyithat újra.

Hétfői tájékoztatás szerint egy nap alatt több mint 22 ezer új fertőzöttet szűrtek ki a korábbinál sokkal kevesebb, 135 ezer vírusteszttel. A SARS-CoV-2 koronavírus okozta Covid-19-betegség szövődményeibe 233-an haltak bele, így a halottak száma átlépte a 39 ezret. Majdnem húszezren vannak kórházban, és több mint kétezren intenzív osztályon. Korábban a kormány küszöbként a kétezer, intenzíven kezelt Covid-19-beteget jelölte meg mint korlátot, amely után ismét országos zárást rendelhetnek el.

Alto Adige tartomány kormányzója bejelentette, hogy este nyolctól reggel ötig kijárási tilalmat léptet életbe. Bezárják a bárokat, éttermeket, üzleteket, kivételt az élelmiszerboltok valamint az alapvető cikkeket árusító üzletek jelentenek. Az oktatás minden szintjén visszaállítják az online tanítást. A korlátozások szerdán éjféltől november 22-ig tartanak.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése