Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. December 04. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: lvp / fotó: homm.hu

Jegyeket, bérleteket, de melyiket? – beindult az új helyi közlekedés

Jegyeket, bérleteket, de melyiket? – beindult az új helyi közlekedés

Már az új rendszerben zajlik a helyi buszközlekedés Szentendrén, amit még szoknia kell az utasoknak. A két szolgáltató miatt nem mindegy, hogy milyen buszra, milyen bérlettel szállunk.

Megváltozott december elsejétől a szentendrei buszközlekedés, a jövőben a Volánbusz már csak a helyközi közlekedési feladatokat látja el, a helyi közlekedés szolgáltatás pedig a HOMM Kft. biztosítja. Az újításnak köszönhetően jelentősen csökkennek a város és a szentendreiek évek óta mindig növekvő kiadásai, melyet már nem tudott finanszírozni Szentendre. A korábbi helyi szolgáltatásért ugyanis Volánbusz mintegy 40 millió forint városi hozzájárulást kért, amit később 60 millióra emelet, majd az idénre ez az összeg elérte a 85 millió forintot. Ezt már az önkormányzat nem tudta kigazdálkodni, így a költségek csökkentésére új szolgáltatót keresett. A közbeszerzési pályázaton pedig végül októberben a HOMM Kft. pályázata nyert, amely 40 millió forintos összeg szentendrei hozzájárulást igényel. Ez így pedig 45 millió forintos megtakarítást jelent évente a városnak, igaz a korábbi 600 ezer kilométeres futásteljesítmény 5 százalékkal, 570 ezerre csökken.

Ennek köszönhetően csökkenteni kellett a helyi járatok számát a gyengén kihasznált időszakokban. Erre most még különösen figyelniük kell az utazóknak, ahogy arra is, hogy helyi vagy helyközi buszra szállnak fel, mert december elsejétől már külön bérlet szól a kettőre. Az önkormányzat azonban tárgyal a Volánbusszal, hogy állítsa vissza a korábbi tarifaegységet, és akkor nem kellene figyelni, hogy az utazó a helyi vagy a helyközi buszt választ. A városvezetés szakemberek segítségével és a lakosság véleményének figyelembevételével dolgozta ki az új közlekedési rendet, mellyel kapcsolatban továbbra is várja az önkormányzat a további észrevételeket.

Kattintson az Expand gombra!

Változások a főbb helyi útirányokon:
• Izbégen vegyes a közlekedés, a Volánbusz és a HOMM Kft. fele-fele arányban indítja járatait. A HOMM Kft. a helyi jegy és bérletárakat, míg a Volánbusz a helyközi tarifákat alkalmazza.

• a Pismányban csak a HOMM Kft. indít járatokat, amiket helyi jegy és bérlet vásárlásával vehetünk igénybe

• a 11-es úton Leányfalu irányába viszont nincs változás a mentetrendben, mivel a szolgáltatást a jövőben is a Volánbusz végzi, így ezen a vonalon helyközi jegyet vagy bérletet kell váltani

• a Püspökmajor járatainak jelentős részét szintén a Volánbusz indítja, így ezek ugyancsak helyközi jegy és bérlet váltásával vehető igénybe. A szakaszon nyolc járatot azonban az új szolgáltató üzemeltet, melyek helyi jegy és bérlet váltásával használhatók.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni