Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 15. 10:32, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/pmmi

Jel – Tranzit: Bartl József kiállítás-ajánló

Jel – Tranzit: Bartl József kiállítás-ajánló

Bartl József, Munkácsy-díjas festőművész Jel – Tranzit című kiállítása nyílik meg november 23-án a MűvészetMalomban. Az érdeklődők a tárlatot megláthatják, hogyan kapcsolódnak össze a jelek-szimbólumok és a művészet.

November 23-án, pénteken 16 órákor Kálnoki-Gyöngyössy Márton egyetemi docens, megyei múzeumigazgató köszönti a vendégeket MűvészetMalom déli szárnyában Bartl József, Munkácsy-díjas festőművész Jel – Tranzit című kiállításának megnyitóján, majd Dietz Ferenc polgármester mond üdvözlő beszédet. A tárlatot Fábián László író nyitja meg, majd az eseményen közreműködik Marosi Éva Liszt Ferenc-díjas hárfaművész és Geiger György Kossuth-díjas és Liszt Ferenc-díjas trombitaművész. A kiállítás január 27-ig tekinthető meg hétfő kivételével 10 és 18 óra között. A tárlat kurátora Kopin Katalin művészettörténész.

Bartl József Munkácsy-díjas festőművész kiállítása

Bartl József 1972-től a Szentendrei Régi Művésztelep megválasztott tagjaként kapcsolódott be Szentendre sokrétű művészeti életébe, olyan mesterek támogatásával, mint Kmetty János és Ilosvai Varga István. Nagy hatást azonban mégsem a posztnagybányai törekvések gyakoroltak rá, hanem a Korniss Dezső és Bálint Endre által képviselt képépítő módszer. Bartl a népművészeti gyűjtő utakon megismert népi tárgyak díszítőmotívumait (tímárjel, szív, tulipán, kereszt, baba) jeleníti meg festményein, az autentikus közegükből kiszakított jelképeket sajátos geometrikus rendszerbe helyezi, s ezáltal egyfajta szimbólumtárat vagy „jelképkatasztert” hoz létre belőlük.

Az egész életművön végigvonuló jelek-szimbólumok egyetemes nyelven kommunikálnak, eredetük mégis a magyar népművészethez kapcsolható. A kiállítás címéül választott Jel-Tranzit kifejezés a mozgó, örökösen haladó, dinamikusan változó jelkapcsolatokra és szimbólumasszociációkra utal, melyek megértése vezethet a Bartl művek kognitív befogadásához.

A kiállítás az életmű főbb periódusainak bemutatásán túl felvázolja azt a következetesen épülő, töretlen gondolati ívet is, mely az egyes korszakokat összeköti és egységbe foglalja. A tárlat megrendezésével ismét a szentendrei művészet egyik karakteres arcéle rajzolódik meg, olyasvalakié, aki folytatója és megújítója a szentendrei festészeti hagyományoknak.

A kiállítás a Ferenczy Múzeumból, valamint más közgyűjteményekből kölcsönzött festmények, magángyűjteményekben őrzött művek, továbbá a művész birtokában lévő alkotások bemutatását tűzi ki célul. Az életművet a műfaji sokszínűség jellemzi, a festmények mellett, szitanyomatok, falikárpitok, szobrok, üvegmozaikok is helyet kapnak a kiállításon. Az életút megismerését segíti egy idén készült riportfilm is. A tárlat katalógusa egy átfogó, elemző tanulmányt, a művész részletes életrajzát és kiállításjegyzékét, valamint valamennyi korszakából a legjelentősebb műveket tartalmazza.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni