Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. November 10. 08:12, szombat | Helyi
Forrás: MTI /fotó: cultura.hu

Jubileumi Márton-nap a Skanzenben

Jubileumi Márton-nap a Skanzenben

Márton-napi búcsú, fűszeres libaétkek, „libakóka” és madáretető-készítés, legényavatás, valamint falusi bál várja a látogatókat a hét végén a szentendrei Skanzen tizedik Márton-napi rendezvényén.

A téli üzemmódra való áttéréssel már csak szombaton és vasárnaponként látogatható a szentendrei Szabadtéri Néprajzi Múzeum, a hétvégén azonban továbbra is bőséges programkínálattal és különleges rendezvényekkel várják a közönséget” – mondta Kecskés Noémi sajtóreferens pénteken az MTI-nek.

A múzeum tizedik éve eleveníti fel a jeles naphoz kapcsolódó szokásokat, amelyek egykor a falusi élet természetes részét képezték. Szent Márton és a ludak kapcsolatára több magyarázat is létezik, az egyik legelterjedtebb legenda szerint Szent Márton a ludak óljába bújt, hogy püspökké választása elől kitérjen, a ludak gágogása azonban elárulta rejtekhelyét.

November 11-én, Márton-napon országszerte lakomákat rendeztek, hogy egész esztendőben bőven ehessenek, ihassanak, és erre a napra általában megforrt az újbor is. A mondás szerint „a bornak Szent Márton a bírája”, és úgy tartották, minél többet isznak, annál erősebbek, egészségesebbek lesznek – magyarázta a múzeum munkatársa, aki az ínyenceknek erre a hétvégére fűszerekkel megbolondított rucakását és libaburgert ajánl.

A skanzenbeli program kiemelt eleme a Márton-napi búcsú. Az egykori búcsúk hangulatát a Lajta Néptáncegyüttes idézi fel, a látogatók legényavatáson, zenés felvonuláson és bálon is részt vehetnek.

A gyerekek az ősszel és a libákkal kapcsolatos kézműves foglalkozásokon egyebek között madáretetőt, kenőtollat, „libakókát” készíthetnek, míg egy pajtában táncház vár mindenkit: szombaton a Muzsikás együttes, vasárnap a Poros Zenekar húzza a talpalávalót.

A rendezvény keretében ezúttal az énekesmadarak téli gondozásához és etetéséhez kaphatnak hasznos tanácsokat az érdeklődők a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesülettől.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni