Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2016. Augusztus 25. 09:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

Kárpát-medencei főiskolás tábor Szentendrén

Kárpát-medencei főiskolás tábor Szentendrén

A Rákóczi Szövetség rendezvénye a közélet, a gazdaság, a tudomány és a kultúra különböző területeinek megismerésére teremt lehetőséget programjaival a Kárpát-medencei magyar egyetemi diákszervezetek képviselői számára.

Halzl József, a Rákóczi Szövetség elnöke megnyitó beszédében kiemelte, hogy a tábor résztvevői a programokon keresztül mélyebben megismerhetik a szövetség céljait, és így hozzájárulhatnak a megvalósításukhoz. Hangsúlyozta: a rendezvény egyszerre szolgálja a fiatalok magyar identitástudatának megtartását, erősítését, a sokrétű kapcsolatok létrehozását a magyarországi közösség és a határon túli magyar közösségek között. Hozzátette: a tábor fontos eleme, hogy ifjúsági kapcsolatok épülnek a különböző nemzetrészek között.

Csáky Csongor főtitkár a fiatalok köszöntésekor felidézte: 250 felett van a Rákóczi Szövetség középiskolai szervezeteinek száma a Kárpát-medencében, a szövetség 23 ezer tagja közül mintegy 10 ezerre tehető a középiskolások száma. Megjegyezte azt is, hogy az egyetemi világot nehezebb megszólítani. A főtitkár emlékeztetett arra, hogy a szövetség tevékenységének két fő iránya van: a magyar identitás megőrzése a határon túli régiókban, valamint az ifjúságszervezés. Példaként említette, hogy tavaly 350 középiskola 13 500 diákját tudták utaztatni a Kárpát-medencén belül.

Kitért arra is, hogy fontos céljuk: minden magyarul beszélő család gyermeke magyar iskolában tanuljon. Ezt szolgálja a tízezer forintos szimbolikus ösztöndíj azoknak a családoknak, amelyek magyar iskolát választottak gyermeküknek. Hozzátette: szeptembertől decemberig kétszáz határon túli település mintegy 5500 családjához szeretnének eljutni. Az ösztöndíjprogramot hozzávetőleg 250 magyar önkormányzat támogatja.

A péntekig tartó táborban idén hetven fiatal vesz részt, a rendezvény előadói között szerepel mások mellett Frank Spengler, a Konrad-Adenauer-Stiftung magyarországi képviseletének vezetője, Kántor Zoltán, a Nemzetpolitikai Kutatóintézet igazgatója, Szász Jenő, a Nemzetstratégiai Kutatóintézet elnöke, Répás Zsuzsanna, a Magyar Művészeti Akadémia főtitkára, A. Szabó Magda, a Nemzeti Színház stratégiai igazgatója, Barthel-Rúzsa Zsolt, a Századvég Alapítvány kuratóriumának elnöke és Menyhárt József, a szlovákiai Magyar Közösség Pártja elnöke is.

Fotó: Gecse Géza/Felvidék.ma

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:10, kedd | Belföld

Egykori egyetemének ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát Karikó Katalin

Egykori alma materének, a Szegedi Tudományegyetemnek (SZTE) ajánlotta fel Nobel-díjának másolatát, valamint az elismeréssel járó összeget Karikó Katalin.

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Április 16. 10:14, kedd | Sport

Bronzérem az Euro Trophy-n

Beszélgetés a nem kicsit boldog Szabó Bende gokartversenyzővel az Euro Trophy után.