Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2014. November 08. 05:00, szombat | Belföld
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Kétmilliárd eurót törlesztett Magyarország az Európai Uniónak

Kétmilliárd eurót törlesztett Magyarország az Európai Uniónak

A 2008 őszén az Európai Bizottsággal kötött hitel-megállapodásban meghatározott törlesztőrészletet, két milliárd eurót 2014. október végén Magyarország átutalta az Európai Központi Unió számlájára, a technikai elszámolás után péntektől csökken az államadósság.

A kifizetés a kormányzati tartalékokat már októberben csökkentette, a mintegy 620 milliárd forint összegű törlesztés jelentősen, önmagában mintegy 2,1 százalékponttal a mai naptól mérsékli az adósságrátát. Ez a hatás az EU elszámolási gyakorlatának megfelelően a november havi adósságmutatóban fog látszódni. A törlesztés tovább csökkenti a devizaarányt, így az adósságállományunk árfolyamkockázata is kisebb lett.

2008 őszén a baloldali kormány az Európai Uniótól és a Nemzetközi Valutaalaptól összesen 20 milliárd euró keretösszegű hitelt vett fel, a törlesztés terhét a következő kormányokra hagyva. Az IMF felé 2013 augusztusában a magyar kormány rendezte minden fennálló adósságát. A mostani kifizetés után az Európai Unió felé már alig 1,5 milliárd euró tartozás maradt, amit a hitel-megállapodás szerint 2016-ban kell törleszteni.

A kormány elkötelezett a költségvetési egyensúly fenntartása és az államadósság lebontása mellett.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

A Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

Megkezdjük a valaha volt legnagyobb, legerősebb európai parlamenti kampány második szakaszát, a Fidesz és a KDNP összes vezető politikusa az országot járja majd a következő hetekben

2024. Május 03. 13:47, péntek | Belföld

KSH: a benzin 3,2, a dízel 2,4 százalékkal drágább Magyarországon a régiós átlagnál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 639, míg a régiós országokban 619 forint volt.

2024. Május 03. 13:42, péntek | Belföld

46 ezer fát ültettek el eddig az Országfásítási programban

Meghaladja a 46 ezret az Országfásítás programban az elmúlt négy évben elültetett fák száma