Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2012. November 11. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: forrás: hidlap.hu

Ki e napon libát nem eszik, egész évben éhezik

Ki e napon libát nem eszik, egész évben éhezik

Egy negyedik században élt püspök és egy jóval később a 12. században kialakult szokás eredményeként ünnepeljük november 11-ét, Márton napját libasülttel és egyéb, a gágogó szárnyas húsából készült finomsággal.

Szent Márton: katonából püspök

A negyedik században Pannóniában született és élt Márton, aki „nevét adta” e novemberi napnak. A meglehetősen kalandos életű szent élete bővelkedik a fordulatokban és végletekben, sokáig semmilyen jel nem mutatott arra, hogy a szentek közé emelkedik. Márton ugyanis apja, egy római tribunus kívánságra előbb a légió katonája lett, ám nem sokkal később otthagyta a katonásdit, Amiens-be ment és megkeresztelkedett. Ám már fiatal korába visszanyúlóan keringett róla egy legenda, amely szerint még légiósként 18 évesen odaadta palástját egy didergő koldusnak. Miután otthagyta a harcmezőt és megkeresztelkedett, misszionáriusnak állt, majd 371-ben püspökké választották Toursban, ahol később kolostort is alapított. A libás legenda egyrészt innen ered, hiszen Márton mikor mindezt megtudta a megtiszteltetés elől elbújt a libák közé, ám azok gágogása elárulta, innen ered a „Márton lúdja” elnevezés. Ezt követően azonban jótékony püspökké vált egész 397-ben bekövetkezett haláláig. Ezt követően az egyik legnépszerűbb középkori szentté vált és különösen érdekes, hogy nem mártírként emelkedett a szentek közé, hanem példás élete miatt. Kultuszát az első írásos emlék a hatodik századra datálja, Franciaországban egyenesen nemzeti szentként tisztelték, Ausztriában pedig több tucat templomot emeltek Szent Mártonnak. Tiszteletét a honfoglaló magyarság is átvette és miután megerősödött a kereszténység Magyarországon, születésének feltételezett helyén – Sabaria (más néven Savaria, azaz Szombathely) - apátságot emeltek Szent Mártonnak.

A tél kezdete

E napnak komoly gazdasági szerepe is volt a középkorban, ugyanis november 11-e volt hivatalosan a tél kezdete, ez a nap zárta le az áprilisban, Szent György napján kezdődő gazdasági munkákat, ekkor vágták le a libákat, az úgynevezett mártonludakat. Úgy tartotta egy mondás, hogy „aki Márton-napon libát nem eszik, egész évben éhezik”. Ezen a határnapon hajtották be a pásztorok a tavasztól őszig legeltetett állatokat is. Ez a nap jelentette tehát a paraszti munkák lezárását, akik ekkor kapták meg fizetségüket is és hozzá egy libát is. Ezen a napon több helyen őszi vásárt is tartottak, amelyet templomba járással, bőséges étellel és itallal, utána tánccal ünnepeltek meg. A libalakomák első írásos említése 1171-ből származik. A ludak levágása egyébként még korábbra, a rómaiak korára is datálható, akik ezen a napon a hadisten tiszteletére öltek ludat, hiszen a szárnyas római „beceneve” Mars isten madara volt. Ezt fejtették tovább a keresztény naptárakban, Márton madara megnevezéssel. Persze a jófajta szárnyas sülthöz itóka is dukál: valószínűleg ezért született meg a mondás, miszerint „a bornak Szent Márton a bírája”, azaz ilyenkor illik megkóstolni az újbort.

Szokások

E naphoz más népszokások, hiedelmek is kötődnek, amelyek többség manapság már csak a libasült elfogyasztásában érhető tetten. Ekkor szúrtak ágat a disznóól tetejébe azért, hogy megvédjék az állatokat a pusztulástól és a tavaszi munkák kezdetekor ugyanezzel az ággal hajtották ki a malacokat. A november 11-i nap időjárásából a télre is következtettek, ha Márton „fehér lovon jön”, enyhe lesz a tél, ha „barnán”, akkor kemény fagyok várhatók. Sőt azt is tartották, hogy a Márton napi időjárás a márciusi időt is megmutatja. A tél milyenségére a libalakomán elfogyasztott szárnyasok csontjából is következtettek. Ha a liba csontja fehér, és hosszú akkor havas lesz a tél, ha viszont barna és rövid, akkor sáros. A hiedelem szerint tilos volt Márton napján dolgozni, mosni, teregetni, mert az a jószág pusztulását okozhatja.

Szent Márton tisztelete ma is él, bár a népszokások közül a 20. század vége felé és napjainkban is már csak a libafogyasztás maradt meg, bár ez kétségtelenül reneszánszát éli. Nem véletlen hogy sok étteremben liba-heteket rendeznek november közepén. Persze odahaza is megtarthatjuk a libatort, ekkor azonban ügyeljünk arra, hogy pontosan a 11. hónap, 11. napján, 11 óra 11 perckor lássunk neki valamilyen libából készült finomság elfogyasztásához!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni