Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2018. Május 29. 10:15, kedd | PR

Köldökzsinórvér jelentősége

Köldökzsinórvér jelentősége

Olyan különleges vér található a köldökzsinórban és a placentában (köldökzsinórvér), amely nagy számban vérképző őssejteket tartalmaz. A kutatások, az orvostudomány fejlődése mára bebizonyította -

- hogy ezek a sejtek mennyire értékesek.

A korábbi protokollal ellentétben, amikor veszélyes hulladékként kezelték és a placentával megsemmisítették, a köldökzsinórral együtt, ma már szervezett formában gyűjtik össze, hogy kivonják az őssejteket belőlük. A szervezet egyes beteg, elpusztult sejtjeinek pótlására használja az őssejteket. Életet is menthet, nagy mennyiségben tartalmaz a köldökzsinórvér ugyanis vérképző őssejteket, mind például vérképző-, immunrendszer működésének helyreállítását szolgáló transzplantáció esetén a csontvelői őssejtekkel megegyező módon használhatnak.
Mesenchymális őssejtek találhatóak meg a köldökzsinórvérben, amelyek a porc-, csont-, zsírszövet képződését segítik elő. Saját őssejtes transzplantációs és idegen donortól származó őssejtes transzplantációt is végeznek őssejtek segítségével. Sokkal értékesebbek az újszülöttek véréből nyert őssejtek, mint a felnőtt szervezetből nyert sejtek, hiszen nagyobb mértékben képesek szaporodni. Az újszülött világra jövetelekor végzi el a köldökzsinórvér levételét a szülésznő vagy szülészorvos. Az eljárás csak néhány percet vesz igénybe, így az anyára nem jelent semmilyen kockázatot, de az újszülöttre sem.
Amennyiben a szülőpár úgy dönt, hogy szeretnék levetetni és tároltatni a születendő gyermek köldökzsinórvérét, akkor ezt előre leegyeztetik a szülésnél közreműködő személyekkel, illetve a tárolást végző intézettel. A köldökzsinórban, a placentában pangó, pulzáló vért az orvos vagy a szülésznő egy tű segítségével gyűjti össze egy speciális vérvételi szettbe a baba világra jöttét követően. Mintegy 60-70 ml köldökzsinórvért sikerül levenni egy-egy alkalommal, ami jó esetben 150-200 ml is lehet.
A szülők viszik magukkal a mintavételhez használatos eszközt és ők értesítik az őssejtbankot. Gondoskodnak arról, hogy előbb feldolgozásra szállítsák a mintát, valamint tárolásra. Császármetszés esetén a köldökzsinórvér levétele ugyanúgy történik, mint természetes szülésnél. Az értékes őssejteket a levett köldökzsinórvérből nyerik ki, speciális fagyasztózsákokba töltik, majd fémkazettákba kerülnek, amelyet folyékony nitrogén gőztérbe helyeznek el. Évtizedeket is jelenthet az őssejtek tárolása, amely -190 Celsius hőmérsékleten kerül tárolásra felhasználásig. Az őssejtek szállításában pedig a TamTraCo tud segíteni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.