Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2018. Március 15. 15:01, csütörtök | Belföld
Forrás: mti

Már a szomszédban az afrikai sertéspestis

Már a szomszédban az afrikai sertéspestis

Afrikai sertéspestist (ASP) diagnosztizált a magyar–román határtól mintegy 4 kilométerre a Román Állategészségügyi Szolgálat.

A kitörés miatt néhány újabb magyarországi, határ menti településen is állategészségügyi korlátozó intézkedéseket kellett bevezetni - tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján szerdán.

Közölték: az afrikai sertéspestis gyanúja a romániai Újbereken (Bercu Nou; Szatmár megye), egy háztáji állományban merült fel, amit március 12-én az előzetes laboratóriumi vizsgálatok is megerősítettek. A román állategészségügyi hatóság haladéktalanul meghozta a jogszabályokban előírt intézkedéseket, a járványügyi nyomozás folyamatban van.

A 2018 januárjában a Mikolán megállapított afrikai sertéspestis miatt elrendelt 3 kilométeres védőkörzet, valamint 10 kilométeres megfigyelési körzet területe módosult, ezáltal a megfigyelési körzet Magyarország területére átnyúló része is.
A magyar állategészségügyi szolgálat haladéktalanul kibővítette a megfigyelési körzetet: a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Garbolc, Nagyhódos, Kishódos, Méhtelek, Zajta, Rozsály és Tisztaberek teljes közigazgatási területe, illetve Kispalád külterületének egy része került korlátozás alá.

Az állatorvosok a korlátozás alá vont területen hamarosan felkeresik a sertéstartókat, hogy számba vegyék és megvizsgálják a sertéseket. Az érintett területen belül tilos a sertések bármilyen célú szállítása. A sertéstartóknak a gazdaságaikban észlelt minden megbetegedett vagy elhullott sertésről értesíteniük kell a hatósági állatorvost, aki elvégzi a szükséges vizsgálatokat – hívta fel a figyelmet a Nébih.

A betegségről, annak európai terjedéséről és a védekezési lehetőségekről további információk olvashatók a Nébih honlapján: http://portal.nebih.gov.hu/hu/afrikai-sertespestis. Ugyanitt megtalálható a korlátozás alá eső magyarországi települések listája, valamint interaktív térképen megtekinthetők az ország különböző kockázati besorolású területei, és elérhető az országos főállatorvos nemrég megjelent, az afrikai sertéspestis elleni védekezést, és a korai felderítést célzó intézkedésekről szóló határozata.

Címkék: sertés, sertéspestis

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során