Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2018. Április 27. 15:47, péntek | PR

Meddig tart a babzsákfoteles irodák trendje?

Meddig tart a babzsákfoteles irodák trendje?

A média kialakította a tudatos, interneten felnőtt ún. Y-generáció mítoszát. A fiatal, képzett munkaerőért a nagyvállalatok bármit megtennének. Többek közt irodáikat is minél barátságosabbra, kellemesebbre hangolják.

A blokkolóóra a múlté

Az 1980-as évektől az ezredfordulóig születetteket szokás Y vagy Millenium generációnak nevezni. Minden nemzedék egy kicsit más, mint elődei, és nem akar úgy élni, mint a nagyok: a mai fiatalok jellemzője, hogy kötetlenebb, szabadabb körülményekre vágynak.
A hierarchia egyre kevésbé tetszik a munkavállalóknak - megfigyelhető, hogy egyre laposabbak a munkahelyi struktúrák -, felértékelődött a csapatmunka és a kreativitás kiélésének lehetősége.
Persze, ezt nem mindenhol tehetik meg - sokat olvashatunk a bankszakmában vagy a reklámiparban 12-14 órázó gyakornokokról -, de számos cég azt gondolja, úgy a legkönnyebb a fiatalokat megfogni, ha vonzóvá teszi számukra a munkahelyet.

Mit jelent ez az irodák kialakítása szempontjából?

Milyen irodákat kínálnak ma, mit találunk például az In-Management kínálatában? Egy biztos, a hagyományos, cellaszerű kialakításnak búcsút inthetünk.
A fejvadászok, állásközvetítők úgy látják, a fiatalok olyan helyen szeretnének dolgozni, ami világos, tágas, van parkolási lehetőség, illetve kerékpártároló, ingyen kávé, gyümölcs. Népszerűek azok a helyek, ahol van pihenőhely, kanapé, babzsák, netán terasz napágyakkal. Nem annyira a drága berendezés nyűgözi le az ifjú titánokat, inkább az otthonosság, személyre szabottság.
A legismertebb példák a Google irodái, ahová gyakorlatilag be is lehet költözni. A cég dublini, négy épületnyi irodakomplexumában például a hipermodern belső terekben mindenki oda ül, ahová akar. Dolgozhat fotelágyból, hintán, netán kávézó vagy könyvtár szerű térben.
A Google munkahelyeivel tulajdonképpen már az a gond, hogy ki se moccanak onnan a munkatársak, szinte éjjel-nappal bent vannak - ami persze termelékenység szempontjából nem zavarja a céget.

Néha rá kell csodálkozni a valóságra

Az elszigetelődés oldására van már olyan iroda, amiben inkább nincs is kialakítva étterem, büfé, csak mozduljanak ki a kollégák legalább ebédelni. Tehát a ‘bentlakós irodáknak’ is van egy ésszerű határa.

Az open-office helységeket is sokan mára a hátuk közepére kívánják. Nehéz úgy elmélyülten dolgozni, hogy a nyitott térben jobbra egy Skype konferencia zajlik, balra egy interjúztatás, a háttérben levő konyharészben pedig viháncolnak az éppen kávézó dolgozók. A teljesen nyitott, teremszerű irodák helyett a részben szeparált, fülkékre bontott helységek kezdenek megjelenni.

A jövő azonban mindenképpen a közösségi terekkel is rendelkező irodáké. Számos jóslat ellenére a munkahelyek sem fognak megszűnni, hiszen az emberek szeretnek csapatban dolgozni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.