Városlista
2024. április 29, hétfő - Péter

Hírek

2016. Október 18. 13:00, kedd | Életmód
Forrás: ITE

Milyen problémát okozhat gyermekeknél a vízhiány? Ez állhat a tanulási problémák mögött?

Milyen problémát okozhat gyermekeknél a vízhiány? Ez állhat a tanulási problémák mögött?

Milyen problémát okozhat gyermekeknél a vízhiány? Ez állhat a tanulási problémák mögött?

Jó néhány évvel ezelőtt, a gimnázium alatt kollégista voltam. Minden nap 16:00-tól 18:55-ig kötelező szilenciumon (tanulószobán) kellett részt venni, ahova eleinte semmilyen élelmiszert, de még folyadékot sem lehetett bevinni. Az idő múlásával az egyik nevelőtanár azt javasolta a vezetőségnek, hogy a diákok legalább egy palack vizet vigyenek be magukkal a tanulószobába – és ezután a kollégium szinte minden lakója növekvő tendenciát kezdett mutatni a tanulmányi átlagot illetően – velem együtt. Véletlen lett volna? Persze, 3 óra hossza elég sok idő az egy helyben való üldögéléshez, ezért azt hiszem, unalmunkban is képesek voltunk pár kortyot inni.

Ha a kamaszodó fiatalokra ilyen hatással van a megnövelt folyadékfogyasztás, milyen pozitív következményei lehetnek kisiskolás korban?

Minél fiatalabb a gyermek, testének annál nagyobb százalékát alkotja víz – egy újszülött szervezete 80%, míg egy csecsemőé 75% vizet tartalmaz. Természetesen ebben a korban a szülő gondoskodik gyermeke szükségleteiről, de később az óvoda és az iskola kezdetével egyre kevésbé tudja kontrollálni, mennyi (és milyen!) folyadékot visz be a gyermek.

A folyadékvesztésnek is megvannak a fokozatai: a szervezet már 0,5%-os csökkenés esetén is jelez a szomjúságérzettel, de egy pohár vízzel ezt meg is szüntethetjük. A komoly probléma 5-6%-nál kezdődik, hiszen ekkor már nem csak a fizikai, de a szellemi teljesítmény is erőteljes romlást mutat. Ez a gyermekekre még veszélyesebb, hiszen egy kisiskolás szervezetének víztartalma még 70% körül mozog – és mivel még fejlődésben vannak illetve fizikailag jóval aktívabbak, mint egy felnőtt, folyadékigényük is fokozottabb.

A súlyos és folyamatosan fennálló vízhiány kritikus állapotot okozhat a testben, legyen szó akár gyermekről, akár felnőttről. A fizikai és szellemi teljesítmény csökkenése mellett tapasztalhatunk gyengeséget, étvágytalanságot, de a fulladás és az izomgörcsök is a szervezet kiszáradásához köthetőek.

Nagyon fontos, hogy gyermekünk napi rutinjává váljon, hogy elegendő mennyiségű jó minőségű vizet, vagy más lehetőség szerint nem cukrozott folyadékot igyon. Ezt úgy érhetjük el, ha még kiskorában gyakran kínáljuk vízzel, teával, és folyamatosan elérhetővé tesszük számára, hogy inni tudjon – így szervezete igényelni fogja a rendszeres folyadékbevitelt, és később az iskolában sem lesz gond a teljesítménnyel – viszont a házi feladatot nem tudja megoldani az a bizonyos pohár víz.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 28. 08:55, vasárnap | Életmód

Fonogram-díjátadó: a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló és a Góbé is nyert

Mások mellett a Zaporozsec, a Carson Coma, Rúzsa Magdi, Pogány Induló, Saya Noé, a Thy Catafalque és a Góbé is Fonogram-díjat kapott a szombaton a budapesti Barabás Villában tartott eseményen.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 26. 13:53, péntek | Életmód

A munkabér az elsődleges munkahelyválasztási szempont Magyarországon

A munkahelyválasztásnál a magyar munkavállalók számára 2024-ben is a vonzó munkabér és juttatási csomag az elsődleges, ezt követi a munkahelyi légkör és a munkaadó pénzügyi stabilitása, ahol nem kell tartani a leépítéstől

2024. Április 26. 06:43, péntek | Életmód

Denevérvirológiai kutatás kezdődik a Pécsi Tudományegyetemen

Európai denevérekben előforduló vírusok kutatására indított nemzetközi programban vesznek részt a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szakemberei - közölte a baranyai felsőoktatási intézmény az MTI-vel.