Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2019. Szeptember 23. 10:07, hétfő | Helyi

„Minden ideköt, ami csak fontos lehet”- Interjú Laárné Szaniszló Évával

„Minden ideköt, ami csak fontos lehet”- Interjú Laárné Szaniszló Évával

Mi a legkorábbi és legkedvesebb emléke, élménye Szentendréről? Hogyan írná le a városát egy idegennek? Milyen érzés szentendreinek lenni? Mi a kedvenc időtöltése? Ezúttal Laárné Szaniszló Éva válaszolt a kérdésekre.

- Mi a legkorábbi, illetve legkedvesebb emléke, élménye Szentendréről?
- Mint sokunknak, nekem is óvodáskoromból való a legkedvesebb élményem. Édesapámmal sétálok a belvárosban, aki minden pillanatban megszorítja a kezemet: ez volt a jel, hogy köszönjek a néniknek, bácsiknak, mert Ő mindenkit ismert, mindenkihez volt néhány kedves szava. Megyünk a Lolába fagyizni, ahol úgy köszönnek: „Szevasz Lajos” -ez voltam én, Tündérlala, a kis pici, göndör hajú kislány... Járjuk a gyönyörű sikátorokat, macskaköves utcákat, miközben én énekelek.

- Hogyan írná le röviden a városát egy idegennek?
- Szentendre Magyarország legcsodálatosabb városa, nem messze Budapesttől. Aki egyszer meglátja, azt azonnal elvarázsolja. Visszavágyik és soha nem felejti.

- Milyen érzés szentendreinek lenni? Miért kötődik Szentendréhez?
- Időnként az élet elsodort egy-két évre Szentendrétől, de nem találtam önmagam, mindig visszavágytam. Ahogy a gyermek elképzeli felnőttkorát, tudtam, hogy itt szeretnék élni, nagy családban. Egy emlék jut eszembe ismét: a Templomdombon futottuk az iskolai köröket, és mint egy tündérmesét, úgy képzeltem el, hogy itt fogok majd férjhez menni. Ideköt minden, ami csak fontos lehet: a gyermekkorom, a szüleim, a testvérem, általános iskolai élményeim, szerelem, barátságok, gyermekeim születése, hivatásom, növendékeim, terveim.

- Milyennek szeretné látni Szentendrét 10 év múlva?
- 10 év múlva szeretnék ugyanúgy végig menni a városunkon az unokáimmal, ahogy pici koromban én tettem édesapámmal. A jel ugyanaz lesz, semmit nem változott: köszönni kell néniknek, bácsiknak, és én büszkén mesélem majd a kicsiknek, mennyit fejlődött, szépült városunk, de a lényeg cseppet sem változott. Az emberek boldogan sétálnak lángossal, vagy fagylalttal a kezükben, és élvezik a város szépségét, pezsgését, művészi hangulatát.

- Mi a legkedvesebb foglalatossága magánemberként?
- Szeretek a férjemmel a városban sétálni, megállni a titkos helyünkön és onnan nézni az óvárost. Három gyermekemmel beszélgetni, körkérdésekre válaszolni a vasárnapi ebéd közben, miközben a háttérben Chopin szól.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni