Városlista
2019. február 21, csütörtök - Eleonóra

Hírek

2018. Szeptember 17. 18:13, hétfő | PR

Mindent a zománcozott edényekről

Mindent a zománcozott edényekről

Néha nem könnyű eligazodni a zománcozott, öntöttvas, alumínium, teflon, acél és a kerámia bevonatú konyhai eszközök világában. Ismerjük meg most a zománcozott edényt és annak tulajdonságait!

Biztosan emlékszünk rá, hogy a nagyszüleink, szüleink konyhájában rengeteg edény, lábas, serpenyő található, amelyek fémből készültek. Ez eddig rendben is van, de melyik volt ezekből zománcozott? Annak idején valószínűleg mindegyik, de a klasszikus pöttyös vagy a "kisfiú és/vagy kislány biciklizik vagy valamit játszik" fémbögrék biztosan!

A zománc előnyei és hátrányai

A zománcos vagy zománcozott edények egyrészt tényleg a régi időket idézik fel, másrészt a klasszikusabb konyhák elengedhetetlen kellékei használati és dekorációs szempontból is. Ugyan mikrózni éppenséggel nem lehet bennük, cserébe megtanulhatunk velük főzni.

A zománc egy olyan savaknak és lúgoknak ellenálló bevonat az edényeken, amely higiénikus és korrózióálló. Ugyan a zománc tapadás- és rozsdásodásgátló bevonat az edényen, mivel hamar felmelegszik, főzés közben érdemes figyelni, nehogy odakapjon benne az étel.

A hátránya, hogy kicsi az ütésállósága, tehát a zománc könnyebben lepattan a fémről. Ha leejtettük, és látjuk, hogy hiányzik egy darab zománc, akkor az egészségünkre nézve az a biztonságosabb, ha nem használjuk tovább. Szerencsére könnyen, gyorsan és olcsón beszerezhető!

A Bonyhádi Zománcáru

Klasszikus zománcozott edényt Magyarországon például az EMA-LION Bonyhádi Zománcáru Kft is gyárt, amelyet 1909-ben alapítottak, és akkor még "Magyar zománcáru és fémáru" néven jegyeztek be. A történelem és a technológiai fejlődés is hatással volt a gyár életére, a korszerű eljárások mellett többszöri Magyar Termék Nagydíjas lett a cég.

Valószínűleg a nagymama zománcos lábasa is bonyhádi lehetett. A zománcozott főző, sütő és egyéb termékeihez a cég a saját zománcreceptjeit használja. Az 1981-ben bejegyzett, EMA-LION védjeggyel ellátott edények, mint például a bonyhádi lábasok, fazekak és zománcozott edények, mind-mind kiváló minőségűek.

A tisztítás

Vannak olyanok, akik azt mondják minél patinásabb egy edény, annál ízletesebb lesz benne az étel. Lehet, hogy ez igaz egy kávés bögre vagy egy teáskanna esetében, de azért a lábasokat nyugodtan mosogassuk el, nincs benne semmi trükk: forróvíz és mosogatószer.

Ezek érdekelhetnek még

2019. Január 25. 14:16, péntek | PR

Teljes körű üzemeltetést nyertek

Még a takarító személyzetnél is előírás az angol nyelv ismerete, annál a munkánál, amit most nyert el a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos tulajdonos.

2018. December 19. 18:14, szerda | PR

Prezi székházban takarítanak

A világhírű startup cég budapesti fejlesztőközpontjának takarítását nyerte el a Jánosik és Társai Kft.

2018. December 15. 09:54, szombat | PR

Magyarországon mutatja be elsőként a BENU megújult gyógyszertár-koncepcióját

A BENU hét év után megújítja gyógyszertár-koncepcióját, és Európában elsőként Magyarországon, a BENU Gyógyszertár Budapest Shopmarkban mutatja be az új, vásárlói igényeknek még inkább megfelelő gyógyszertár-kialakítását.

2019. Február 21. 18:26, csütörtök | Belföld

Megtorpant az okostelefonok világpiaci értékesítése

Megtorpant a tavalyi negyedik negyedévben az okostelefonok világpiaci értékesítésének növekedése. Emelkedett viszont a kínai gyártók részesedése a két piacvezető, a Samsung, az Apple és az összes többi gyártó kárára