Városlista
2018. december 10, hétfő - Judit

Hírek

2018. Szeptember 17. 18:13, hétfő | PR

Mindent a zománcozott edényekről

Mindent a zománcozott edényekről

Néha nem könnyű eligazodni a zománcozott, öntöttvas, alumínium, teflon, acél és a kerámia bevonatú konyhai eszközök világában. Ismerjük meg most a zománcozott edényt és annak tulajdonságait!

Biztosan emlékszünk rá, hogy a nagyszüleink, szüleink konyhájában rengeteg edény, lábas, serpenyő található, amelyek fémből készültek. Ez eddig rendben is van, de melyik volt ezekből zománcozott? Annak idején valószínűleg mindegyik, de a klasszikus pöttyös vagy a "kisfiú és/vagy kislány biciklizik vagy valamit játszik" fémbögrék biztosan!

A zománc előnyei és hátrányai

A zománcos vagy zománcozott edények egyrészt tényleg a régi időket idézik fel, másrészt a klasszikusabb konyhák elengedhetetlen kellékei használati és dekorációs szempontból is. Ugyan mikrózni éppenséggel nem lehet bennük, cserébe megtanulhatunk velük főzni.

A zománc egy olyan savaknak és lúgoknak ellenálló bevonat az edényeken, amely higiénikus és korrózióálló. Ugyan a zománc tapadás- és rozsdásodásgátló bevonat az edényen, mivel hamar felmelegszik, főzés közben érdemes figyelni, nehogy odakapjon benne az étel.

A hátránya, hogy kicsi az ütésállósága, tehát a zománc könnyebben lepattan a fémről. Ha leejtettük, és látjuk, hogy hiányzik egy darab zománc, akkor az egészségünkre nézve az a biztonságosabb, ha nem használjuk tovább. Szerencsére könnyen, gyorsan és olcsón beszerezhető!

A Bonyhádi Zománcáru

Klasszikus zománcozott edényt Magyarországon például az EMA-LION Bonyhádi Zománcáru Kft is gyárt, amelyet 1909-ben alapítottak, és akkor még "Magyar zománcáru és fémáru" néven jegyeztek be. A történelem és a technológiai fejlődés is hatással volt a gyár életére, a korszerű eljárások mellett többszöri Magyar Termék Nagydíjas lett a cég.

Valószínűleg a nagymama zománcos lábasa is bonyhádi lehetett. A zománcozott főző, sütő és egyéb termékeihez a cég a saját zománcreceptjeit használja. Az 1981-ben bejegyzett, EMA-LION védjeggyel ellátott edények, mint például a bonyhádi lábasok, fazekak és zománcozott edények, mind-mind kiváló minőségűek.

A tisztítás

Vannak olyanok, akik azt mondják minél patinásabb egy edény, annál ízletesebb lesz benne az étel. Lehet, hogy ez igaz egy kávés bögre vagy egy teáskanna esetében, de azért a lábasokat nyugodtan mosogassuk el, nincs benne semmi trükk: forróvíz és mosogatószer.

Ezek érdekelhetnek még

2018. November 16. 18:00, péntek | PR

Újra díjazott lett a Jánosik Kft.

Harmadszor nyerte el a MagyarBrands, másodszor pedig a Superbrands díjat a Jánosik és Társai Kft. - tájékoztatott Jánosik Lajos, a Jánosik és Társai Kft. tulajdonosa.

2018. November 08. 16:24, csütörtök | PR

Ezt biztos nem gondoltad az erőspaprikáról...Meglepő tények!

Gondoltad volna az erős paprikáról, hogy nem csak az ételeidet teszi ízletesebbé, hanem az életedet is megkönnyíti?

2018. Október 30. 14:29, kedd | PR

Hogyan tovább a TELC után?

A frankfurti központ bejelentése meglepte a nyelvvizsgára készülőket. A méltán kedvelt akkreditált, államilag elismert TELC vizsgát jövő februárig lehet letenni. Hogyan tovább ezután?

2018. Október 16. 13:41, kedd | PR

Új üzletágat indított a Jánosik Kft.

Új üzletágat nyitott a több lábon álló, évi több mint 10 milliárd forintos árbevételt elérő Jánosik és Társai Kft.