Városlista
2024. május 5, vasárnap - Györgyi

Hírek

2016. Szeptember 16. 09:00, péntek | Helyi
Forrás: OrientPress Hírügynökség

Német köszönet Leányfalunak

Német köszönet Leányfalunak

2016. szeptember 13-án, majdnem pontosan 27 évvel a határnyitás után, a Német Nagykövetség és Leányfalu Nagyközség felavatta az ott elhelyezett emléktáblát.

Az emléktáblával a leányfalui önkéntes segítők 1989-es tevékenységéről emlékezik meg a nagykövetség.

Tavaly ősszel hasonló emléktáblákat állított fel a nagykövetség Csillebércen, Zugligetben és Zánkán. Ezek emlékeztetnek arra, hogy 1989 augusztusában NDK-polgárok ezrei kaptak menedéket és segítséget az akkori menekülttáborokban. 1989 nyarán számos NDK-menekült úti célja volt Magyarország, akik abban reménykedtek, hogy megnyílik a határ és lehull a Vasfüggöny. Mivel az emberek tömeges érkezése miatt az akkori NSZK nagykövetsége és konzulátusa elérte kapacitásainak határát, magyar segítők először egy átmeneti sátortábort állítottak fel, majd menekülttáborokat rendeztek be Zugligeten, Csillebércen, Zánkán és Lányfalun.

Sok önkéntes segítő nagy lelkesedéssel, fáradhatatlanul dolgozott azon, hogy az NDK-ból érkező menekülteket befogadják és ellássák. Claudia Walpuski, a nagykövetség sajtóattaséja köszöntőjében emlékeztetett arra a példátlan segítőkészségre és emberiességre, amely „egyedülálló élményt jelentett, és amelyért mindig hálásak leszünk.” Ezt követően Loszmann János, Leányfalu polgármestere is köszöntötte a vendégeket, majd közösen leleplezték az emléktáblát.

Fotó: orientpress.hu

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Életmód

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban

Tevecsikó született a Szegedi Vadasparkban, a néhány napos állat felcseperedését a látogatók is figyelemmel kísérhetik a kifutóban - közölte az intézmény közösségi oldalán szombaton.

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki: