Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2014. December 03. 15:38, szerda | Belföld
Forrás: MTI

NFM: a magyar háztartások fizetik a második legkevesebbet az áramért és a földgázért Európában

NFM: a magyar háztartások fizetik a második legkevesebbet az áramért és a földgázért Európában

A rezsicsökkentés eredményeképpen a háztartási fogyasztási kategóriában euróban számolva a magyar családok fizetik a második legkevesebbet a földgázért és az áramért is Európában - ismertette az Eurostat novemberi adatait Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM) parlamenti államtitkára szerdai budapesti sajtótájékoztatóján.

Az államtitkár elmondta: a rezsicsökkentés kezdete, 2013. január 1-je óta a lakossági fogyasztók összesen 334 milliárd forintot takarítottak meg az energiaköltségeken. A családok az idei októberi adatok szerint 160 milliárd forinttal fizettek kevesebbet az áramért, 139 milliárd forinttal a földgázért és 35 milliárd forinttal a távfűtésért, mint a rezsicsökkentés előtt.
Az első rezsicsökkentés előtti árakhoz képest összesen 25 százalékkal csökkent a lakossági földgáz, 24,5 százalékkal a villamos energia és mintegy 22,5 százalékkal a távhőszolgáltatás ára - hangsúlyozta Fónagy János.
Az államtitkár felidézte, hogy a kormány két évvel ezelőtt elkötelezte magát a rezsicsökkentés mellett, kiemelt társadalompolitikai célnak tekintik, hogy segítsék a családokat megélhetési költségeik csökkentésében.
A döntés szükségességét indokolta, hogy a magyar családok háztartási rezsiköltségei összjövedelmükhöz viszonyítva mind a közép-európai régióban, mind európai uniós összehasonlításban kiemelten magasnak számítottak - emlékeztetett Fónagy János.
A rezsicsökkentés csaknem 4 millió háztartás számára jelentett pozitív változást - tette hozzá.
Az államtitkár utalt arra is, hogy a rezsicsökkentés mellett a kormányzat erősítette a fogyasztói érdekek képviseletét a profitorientált alapon működő, jelentős gazdasági erőt képviselő közüzemi szolgáltatókkal szemben.
Magyarország példaként szolgál számos európai uniós tagállam számára, amelyek szintén vizsgálják a rezsicsökkentés lehetőségét, egyes országokban pedig be is vezettek lakossági terheket mérséklő intézkedéseket - jelentette ki Fónagy János.
Az államtitkár kitért arra is, hogy a soron következő nagy feladat a rezsicsökkentés kiterjesztése a vállalkozásokra, amellyel mérsékelnék a magyarországi gazdasági szereplők energiaárakból fakadó versenyhátrányát.

Címkék: Gazdaság-energia

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 07:49, hétfő | Belföld

Vonat elé hajtott egy kamion Baján

Személyvonat elé hajtott egy kamion hétfő reggel Baja térségében, az 55-ös főút 106-os és 107-es kilométere közötti vasúti átjáróban;

2024. Május 05. 06:00, vasárnap | Belföld

Az ötös lottó nyerőszámai és nyereményei

A Szerencsejáték Zrt. tájékoztatása szerint a 18. héten megtartott ötös lottó és Joker számsorsoláson a következő számokat húzták ki:

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során