Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2013. November 29. 08:00, péntek | Helyi
Forrás: Ménkű Judit

ÖKOskanzen – Válts zöldre

ÖKOskanzen – Válts zöldre

Ha azt mondom skanzen, mindenkinek megelevenedik szeme előtt a régi idők paraszti világa. A szentendrei szerint nem elég csak látni, át is kell érezni, sőt vissza kell hozni mindazt, ami napjainkban is hasznos lehet.

A szentendrei Skanzen ÖKO programsorozatával bejárta az országot, kedvet csinálva ezzel a környezetbarát gondolkodáshoz. Ellenben mi magunk is ellátogathatunk a szabadtéri múzeumba és részt vehetünk egy-egy ÖKO programon. Lássuk, miből választhatunk.

Betekinthetünk a falusi mosodába, ahol korán sem gépek végzik ezt a kissé sem egyszerű műveletet. Ma már csak bedobunk, csavarunk, megnyomunk és már el is indult a másfél órás program, melyet egy villámgyors teregetés követ. Azonban fél évszázaddal ezelőtt ez egy gondosan megtervezett és kivitelezett folyamat volt. A program keretén belül megtekinthetjük, milyen is a hagyományos mosás, ezen kívül pedig számos környezet- és textilbarát praktikával gazdagodhatunk.

Bepillantást nyerhetünk nagyanyáink konyhájába is, ahol finomabbnál finomabb nyalánkságokra bukkanhatunk. Tartósítsuk magunk a gyümölcsöket és zöldségeket télire, távol a mesterséges adalékanyagok és tartósítószerek világától. Valamint ismerjünk meg ínycsiklandozó recepteket, melyek elkészítése csöppet sem olyan bonyolult, mint gondolnánk. Úgy is mindenki tudja, a házi lekvárnak nincs párja.

ÖKOskanzen - szentendrei Skanzen

Az ÖKO játszóházat az „amit csak lehet, hasznosítsunk újra” jelszóval jellemezhetnénk. Megmutatja, igenis lehet úgy élni, hogy minél kevésbé bántjuk a Földet. Csak egy kis gondolkodást igényel. Ne sajnáljuk rá az időt, hiszen felelősek vagyunk bolygónkért és sok kicsi igenis sokra megy. Egy fenntartható életstílus első lépéseit mutatja be a program, amit nemcsak érdemes, de be is kell tartanunk. A saját érdekünkben.

Izgalmasnak ígérkezik a Re-design elképzelés is, mely korunk fast fashion világában éppen aktuális gondolat. Értelmezzünk újra, használjuk a régit a mába öntve. Mindig mutathat újat és mindig lehet friss. Hagyományos alapanyagok és díszítőmotívumok ma.

A programok december 15-ig látogathatóak. Részletesebb tájékoztatás a Skanzen honlapján.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni