Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2017. Január 12. 20:42, csütörtök | Helyi
Forrás: szentendre.hu

OPTIMÁLIS FORGALOMIRÁNYÍTÁS A 11-ESEN

OPTIMÁLIS FORGALOMIRÁNYÍTÁS A 11-ESEN

A 11-es számú főutat érintő, a jelenlegi körülmények között megvalósítható optimális forgalomirányítási fejlesztésekről számolt be Verseghi-Nagy Miklós polgármester Négyessy Katalin lakossági fórumon.

Az önkormányzat több éves, kitartó lobbitevékenysége eredményeként 2016. végére a 11-es sz. főút szentendrei szakaszán a Magyar Közút NZrt. Pest Megyei Igazgatósága megközelítőleg nettó 28 millió forint értékben végezte el forgalomirányító berendezések cseréjét és korszerűsítését. A dinamikus haladást segítő fejlesztéssel és a forgalomirányítás megújult programozásával megteremtették a jelenlegi körülmények között megvalósítható optimális forgalomirányítást a város legproblémásabb útvonalán – jelentette be Verseghi-Nagy Miklós polgármester a 2017. január 11-én tartott lakossági fórumon.

A fejlesztéseknek köszönhetően a nap legnagyobb részében a korábbiaknál könnyebben és gyorsabban lehet áthaladni a 11-es főút csomópontjain, mint korábban.

A forgalomtechnikai fejlesztés lényege, hogy a 11 sz. főút forgalmát járműérzékelő detektorok számolják, a jelzőlámpa pedig a számolt adatok alapján kiválasztja a megfelelő programot. A mellékirányokban ugyanezen az elven működő detektorokat helyeztek el, melyek segítségével a jelzőlámpa csak akkor ad szabad jelzést a mellékiránynak, amennyiben arra szükség van, azaz van beérkező jármű – ismertette a fejlesztést a polgármester.

Verseghi-Nagy Miklós ugyanakkor kiemelte: a Magyar Közút Nonprofit Zrt. képviselői az önkormányzattal folytatott tárgyalások során mindig hangsúlyozták, hogy a csomópontok eltérő távolsága és kialakítása miatt (balra kanyarodósávos, négyágú, háromágú csomópont) a teljesen egységes és egyforma hangolás (azaz a klasszikus zöldhullám) a jelenlegi feltételek mellett nem alakítható ki a város teljes hosszában.

Mint a Magyar Közút NZrt. adataiból kiderült, Szentendre lakott területén belül a 1112 jelű út (Pomázi elágazás) és a Vasúti villasor közötti szakaszán az utolsó, 2015. évi hivatalos feldolgozott adatok alapján naponta 41659 keresztmetszeti forgalmat bonyolít le a 11-es számú főút. Ez az érték az éves átlagos napi forgalom, amit az időjárás, szezonális és egyéb tényezők (pl. iskola) is befolyásolnak.

2010 óta a forgalom 25905-ről 41659-re növekedett, ez 60%-os növekedés.

A reggeli csúcs (Budapest felé megközelítőleg 5x nagyobb a forgalom mint Visegrád felé) 6.15-9.00 órák közé tehető, a legnagyobb forgalom sávonként 1000-1100 jármű óránként ami a napközbeni forgalom kétszerese. A délutáni csúcs 15.30-19.00 órák közé tehető, amikor Visegrád felé nő meg a forgalom, ami 900-1000 j/óra sávonként.

A dinamikus haladást segítő fejlesztések keretében különböző programok kerültek kialakításra, ennek megfelelően a reggeli időszakban a Budapest felé tartó forgalom élvez nagyobb előnyt, míg délután a Visegrád irány részére optimalizálták a programozást. Ennek köszönhetően a forgalom irányítása a fejlesztést és a kiépítést követően a jelenlegi körülményekhez képest optimálisan működik – hangzott el a lakossági fórumon.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.