Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2013. Március 16. 11:32, szombat | Helyi
Forrás: MTI

Kossuth-díjas Szvorák Katalin népdalénekes

Kossuth-díjas Szvorák Katalin népdalénekes

Váratlan és kedves ajándéknak nevezte a Kossuth-díjat Szvorák Katalin, a népdalénekes előadóművész, a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanára napokig el sem hitte, hogy igaz a hír.

Az öröm mellett óriási lelki teher és nagy felelősség a szülőföld, a nemzet kultúrája iránt, amelyből az ember a művészi érzékenységét merítette - mondta a népdalénekes az MTI-nek abból az alkalomból, hogy pénteken átvehette az elismerést.

A Liszt Ferenc-díjas népdalénekes, előadóművész, a szentendrei Vujicsics Tihamér Zeneiskola tanára a magyar népdal, valamint a közép-európai dallamkincs avatott, világszerte nagy népszerűségnek örvendő tolmácsolásáért, hagyományápoló, lelket építő, csodálatos hangjával a közönséget elvarázsoló művészetéért, művészetoktatói, pedagógiai tevékenységéért vehette át a kitüntetést.

A felvidéki születésű énekest kis közösségek segítették pályáján, nem menedzserek egyengették az útját.

"Nehezebb volt így, de az apró eredményeknek is lehetett örülni, mindig igyekeztem a maximumot nyújtani, csak így láttam értelmét" - hangsúlyozta Szvorák Katalin.

Mint mondta, a tanításhoz nagyon kell szeretni a gyerekeket.

A legszebb dolog a semmiből valamit fölépíteni. Egy hatéves gyerekből a maximumot kihozni, erősíteni őt, elérni, hogy vállalja önmagát, ez pszichológiai „munka”. De hát a népdal is a lelkünk tükre, akkor szól szépen, ha a lelkünk rendben van. A gyerek őszinte, épp ezért szeretek kicsikkel foglalkozni” - mondta Szvorák Katalin, aki nem csak egészen fiatalokat tanít, korábban 18-20 évesek is kikerültek a keze alól, sőt a Zeneakadémián is tartott vendégtanárként egy-egy szemesztert.

A kamaszokkal talán nehezebb. Ám ha a saját növendékeimmel kamaszként újra találkoztam, azokkal persze könnyebb volt, mert ők jó alapozást kaptak tőlem. Hiszem, hogy a nevelésben az egyik leghatásosabb eszköz a példaadás. Örülök, hogy ennek hatására sokan választották az én hivatásomat” - mutatott rá az énekesnő.

A honlapjáról CD-i javarésze letölthető. "Méghozzá ingyen. Így döntöttem, mert azt látom, hogy az emberek olyan szegények, hogy egy lemezt vagy koncertjegyet csak kevesen engedhetnek meg maguknak. Én pedig azt szeretném, hogy az énekeimből sokan gazdagodjanak. Ha kiállok egy pódiumra azt érzem, hogy nagyon vágynak a szép, tiszta érzésekre, hiszen olyan zavarodott világban élünk" - vélekedett a művész.

Még egy-két új lemez elkészítése tartozik a közeljövő tervei közé. Szvorák Katalin úgy érzi, régóta adós egy gyermekeknek szóló felvétellel is. A cappella műsorát is szeretné néhány helyre elvinni, a határon túlra is, például Ungvárra, Munkácsra.

"A növendékeimmel együtt adjuk elő ezt az anyagot, a szentendrei MűvészetMalomban már nagy sikert arattunk vele, bizonyítva, hogy miénk a legszebb, a legkifejezőbb hangszer: az emberi hang" - fogalmazott az énekesnő.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

2024. Április 24. 14:30, szerda | Sport

Veszélyben a feljutás, a Győr azonnali hatállyal menesztette Kuznyecov Szergejt

A labdarúgó Merkantil Bank Ligában harmadik helyen álló ETO FC Győr azonnali hatállyal szerződést bontott Kuznyecov Szergej vezetőedzővel.

2024. Április 24. 14:29, szerda | Külföld

Kínában tárgyal Szijjártó Péter

A világ súlyos biztonsági kihívásokkal néz szembe, immár több mint két éve tombol az ukrajnai háború, ezért fontos lenne felerősíteni azok hangját, akik a mielőbbi béke pártján állnak