Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2014. Október 12. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: lvp/Skanzen

Számadó nap – Szent Vendel nap a Skanzenben

Számadó nap – Szent Vendel nap a Skanzenben

Juhászkutya bemutató, birkaterelés, körmölés és a pásztorokon túl számos szakma képviselője várja az érdeklődőket a Skanzenban október 23 és 26 között Szent Vendel napjához kapcsolódóan.

Az október 23-i négynapos hosszú hétvégén Szent Vendel napjához kötődően pásztorhagyományokat és a juhtartást mutatják be az érdeklődőknek a szentendrei Skanzenben. Lesz juhászkutya bemutató, birkaterelés, körmölés és a pásztorokon túl számos szakma képviselője is ismerteti tudományát. Itt az alkalom, hogy összefussunk egy juhásszal!

A október 23. és 26. között a Skanzen egésze a pásztorélet egy-egy pontját mutatja be: kiderül miben is rejlik a pásztorok különleges tudása és mi minden kötődik a pásztorkodáshoz. Felsorakoznak a pásztorkodáshoz kötődő szakmák szakavatott képviselői, akik bemutatják munkájukat, így lesz alkalom testközelből faragást, spanyolozást, szűrrátét készítést, kalapkészítést megtekinteni és kipróbálni. A vállalkozó kedvűek maguk is elsajátíthatják a faragás fogásait és elkészíthetik a saját rovásfájukat.

A hagyományos konyhákban a pásztorok közkedvelt ételeit főzik, s azoknak, akik kedvet kapnak az ételek otthoni elkészítéséhez receptet is kínálnak a szervezők. A „Múzeumi számadás” keretében a látogatók a Skanzen restaurátor, muzeológus kollégáitól hallgathatnak rövid előadásokat a Bárány évében zajlott munkákról. A Kézműves udvarban pedig apróbbak és nagyobbak is kedvükre ügyködhetnek: bárány és pásztor ujjbábot, pásztorhangszert készíthetnek, növényi festéssel dekorálhatnak, vagy éppen tükröst faraghatnak. A játékos Bojtárképzőben megtanítják a juhászság alapfogásait a kicsinyeknek, a Gyapjúlaboratóriumban a szálak közé nézhetnek a kíváncsiak és gyapjúkísérleteket végezhetnek.

A négy nap során szakmai tárlatvezetések sora várja a látogatókat, hogy bevezessék a pásztorkodás tudásába. Október 23-án pedig Pistyur Imre Munkácsy-díjas képzőművész maga mutatja be mesés szobrait az október 31-ig látogatható Skanzen Meseerdőben.

Az esemény részletes programja itt érhető el!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 07. 14:10, kedd | Bulvár

Böde Dániel folytatja pályafutását

Meghosszabbította szerződését Böde Dániel, a labdarúgó OTP Bank Ligában szereplő Paksi FC támadója, aki így a 19. élvonalbeli szezonjára készülhet a nyáron.

2024. Május 07. 14:09, kedd | Belföld

Hétvégén kezdődik az Élelmiszerbank adománygyűjtő akciója

Hétvégén kezdődik a Magyar Élelmiszerbank Egyesület idei legnagyobb adománygyűjtő kampánya, amely során a szervezet 3000 önkéntese az ország 104 településén 213 Tesco, ALDI és Auchan áruházban gyűjti a felajánlásokat.

2024. Május 07. 14:08, kedd | Sport

Nyolcvan nap a rajtig, 180-190 tagú lehet a magyar csapat

Nyolcvan nap múlva kerül sor a párizsi olimpia megnyitó ünnepségére, az eseményen pedig az előzetes számítások szerint 180-190 magyar sportoló vehet részt.

2024. Május 07. 14:07, kedd | Belföld

OTP Mobil: az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét

A magyarok 69 százaléka rendszeresen vásárol és fizet interneten keresztül, azonban az online vásárlók ötöde még mindig nem ellenőrzi a fizetési felületek hitelességét