Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2011. Szeptember 22. 07:21, csütörtök | Belföld
Forrás: OrientPress

Szarvasgomba ünnep lesz Gödöllőn

Szarvasgomba ünnep lesz Gödöllőn

Jó száz esztendeje nagyhatalomnak számított Magyarország, ha szarvasgombáról volt szó, ám az ínyenc lakomák csúcsának számító illatos csemege lassan feledésbe merült.

Gödöllőn október 1-én és 2-án őszi szarvasgomba ünnepet tartanak: a rendezvényt tavaly hívta életre hagyományteremtő céllal a Dunakanyar Szarvasgombász Egyesület. A gombászás híveit az Erzsébet királyné szállodába és a város megújult főterére várják.

Gödöllőn mindig is fontos szerepet játszott a szarvasgomba, igaz főleg az uralkodó osztály fogyasztotta. Ferenc József, Erzsébet királyné, de már Mária Terézia is fogyasztotta. Most ismét itt élesztik fel ennek a különleges fűszernövénynek a hagyományát ahol lehetőség nyílik mindenkinek, hogy megismerje, megkóstolja.

A szervezők célja feléleszteni a szarvasgomba fogyasztásának kultúráját. Hazákban jelenleg 160 szarvasgombafajt tartanak nyilván, ám ebből csak hat-nyolc alkalmas emberi táplálékul. Érdekesség, hogy minden évszaknak meg van a saját szarvasgomba fajtája, így ezt a különlegességet szinte mindig be lehet szerezni.

Mindent megtudhatnak a magyar különlegességnek számító homoki szarvasgombáról, amiből még desszertet is készítenek. Találkozhatnak az első magyar, szarvasgombás termékeket gyártó cég képviselőjével, s az avarban az illatos finomság után kutató kutyákat is megcsodálhatják a Gödöllőre látogatók.

Az ínyencek sem csalódnak: a földben rejtőző különlegességgel ízesített ételekből kóstolót is tartanak a szervezők. Míg a szülők ízélményeket szereznek, a kicsikre gyerekprogramok várnak.

Természetesen a szarvasgombás étkek mellett gondoltak azokra is, akik megszomjaznának, így a szarvasgomba fesztivál mellett társrendezvényként borfesztivált is tartanak, ahol a látogatók megismerkedhetnek valamennyi borvidékkel, és meg is kóstolhatják az ott készített nedűt.

OrientPress Hírügynökség

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.

2024. Április 24. 18:24, szerda | Belföld

IPOSZ konferencia a Digitalizációs Keretmegállapodás megvalósulásáról

Hévízen, az IPOSZ által szervezett konferencián az európai digitális átmenet és a Digitális Keretmegállapodás végrehajtásának fontossága került előtérbe.

2024. Április 24. 14:31, szerda | Belföld

Orbán Viktor: szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő

Budapest, 2024. április 24., szerda (MTI) - Az elmúlt 15 évben felépítettük a munkaalapú gazdaságot, és ma már mindenki tudja, hogy szakmunka és szakmunkás nélkül nincs jövő