Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2016. Augusztus 20. 10:00, szombat | Helyi
Forrás: Szentendre Önkormányzata

Szentendrei sárkányrepülős a dobogón

Szentendrei sárkányrepülős a dobogón

Július 30-án fejeződött be a Macedóniában megrendezett Európa-bajnokság, amelyen az öttagú magyar csapat ezüstérmet szerzett.

A csapat tagja volt ifj. Kovács Endre, aki Szentendrén közismert, sokak által kovács Kovácsként emlegetett, patakparti vállalkozó fia.

Endre élményekkel gazdagon tért haza a számára rendkívül kalandosra sikerült EB-ről. Már a kezdet sem volt zökkenőmentes, ugyanis a versenyre menet elromlott az autója, amit egy „MÉH-telepen” vásárolt alkatrésszel és nem kevés leleménnyel sikerült csak működőképessé tenni.

A verseny sem volt izgalmaktól mentes. Egyik nap Endre a céltól néhány kilométerrel távolabb, egy mezőben ért földet. A sárkányrepülőjét egy kukoricásban eldugta, és elindult a versenyhelyszín felé. Útja egy juhnyáj mellett vezetett, amelyet nagytermetű, kaukázusi medveölő kutyák őriztek. Félelmetesen indult meg mind a nyolc kutya Endre felé, de lélekjelenlétének köszönhetően szerencsésen megúszta a találkozást. Már majdnem besötétedett, mire a szervezőkkel együtt visszament a sárkányrepülőhöz, de addigra annak már hűlt helye volt – valaki ellopta! A rendőrség másnap hajnalban egy sufniban találta meg a gépet, épp időben, így a rajtnál már az ő sárkánya is ott állt…

A versenyen remekül szerepelt a magyar csapat, és kitűnő versenyzéssel a dobogó második fokára állhattak. Ez azért is nagy eredmény, mert sokkal mostohább körülmények között kell felkészülniük a versenyekre. Hazánkban nincsenek nagy hegyek, kevés a jó minőségű starthely, illetve a Kárpát-medence légrétegződése sem ideális, ezért nálunk nem is rendeznek ilyen versenyeket. Szponzorok sem kényeztetik el őket, a szövetségektől, alapítványoktól kapott támogatás általában csak a meglehetősen borsos nevezési díjakra elegendők, minden más költséget a versenyzők saját maguk fedezik.

A magyar csapat húzóembere Bertók Attila korábbi világbajnok volt, de Endre is nagyon jól szerepelt, jobban, mint a korábbi versenyeken. A jó eredményhez az is hozzájárult, hogy síkvidéki repülést kellett bemutatni, amit hazai körülmények között is lehet gyakorolni.

A magyar csapat a versenyen végig a 2. helyen állt, utolsó előtti nap viszont a csehek megelőzték őket. Az utolsó nap olyan bravúrosra sikerült, hogy végül is sikerült az olaszok mögött ezüstérmesként befejezniük a 11 napos Európa-bajnokságot.

Fotó: szentendre.hu

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.