Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2018. Szeptember 17. 18:07, hétfő | PR

Szeptemberi iskolakezdés költségei - 18 ezertől felfelé

Szeptemberi iskolakezdés költségei - 18 ezertől felfelé

Augusztusban jelentős összegeket kell átcsoportosítania a családoknak, hogy elindítsák iskolába a kicsiket. A KSH adatai szerint 17-18000 forint az átlagos költés -

- ami kettő, három vagy több gyerek esetén természetesen megtöbbszöröződik.

A családi pótlék időzítése is segít

Az állam próbálja támogatni a szülőket: a családi pótlék ilyenkor korábban érkezik, idén például augusztus 27-e körül várható (az iskolaév szeptember 3-án indul). Tehát egy hét áll a szülők rendelkezésére, hogy ebből a pénzből megvásárolják a szükséges eszközöket. A családi pótlék viszont csak egy kis részét fedezi a költségeknek.
Mit kapnak meg a diákok minden tanintézményben ingyen? A tankönyvekért nem kell fizetni, de ez csak az általános iskolásokra és a kilencedikesekre vonatkozik. A 10. osztálytól kezdve ellenben nagyon indokolt esetben kaphat egy tanuló térítésmentesen könyveket.

Amit viszont meg kell vásárolni

A beszerzendők listája az elsősök esetében a leghosszabb. Ilyenkor általában íróasztal és forgószék beszerzése is szükséges. Aki előrelátó, emelhető lapú asztalt vásárol, amit később a gyerek növekedésével nem kell újabbal felváltani.
Az első iskolaévben elkerülhetetlen az iskolatáska beszerzése is, ami gyakorlatilag a legkomolyabb tétel. A csúcsminőségű darabok 46 ezer forintba, míg a legegyszerűbb, ám ergonomiailag megtervezett táskák 14-18 ezer forintba kerülnek.

Emellett természetesen rajzeszközök (akvarell festék, ecsetek stb.), füzetek, mappák, tolltartó és még sok más is rajta van a szülők listáján.

Érdemes a kölcsönt meggondolni

Az alapköltségek mellett változó költségei is lehetnek a tanév elején a családoknak, aszerint, mit vár el az adott iskola, mivel foglalkoznak még a gyerekek.
Ha egy kisfiú (netán kislány) focizik, akkor a felszerelését biztosan meg kell venni időről időre, ahogy nő. Amennyiben hangszeren fog tanulni a csemete, természetesen azt is be kell szerezni. Vannak olyan alternatív iskolák, ahol a tandíjért cserébe füzeteket kapnak és benti tanszereket használhatnak a gyerekek. A tandíj viszont ezekben az esetekben egy komolyabb költség.

Hogy oldják meg a szülők a szükséges felszerelések beszerzését és a különböző év eleji díjak befizetését? Bevett gyakorlat a személyi kölcsön felvétele, nem véletlen, hogy iskolakezdés előtt megnő a kereslet a fogyasztási hitelek iránt.
A legtöbben a személyi kölcsönt választják, ami egy biztonságos és aránylag könnyen törleszthető megoldás. Nem kevesen vannak, akik a hitelkártyájuk terhére vásárolnak, és a folyószámlahitel nyújtotta lehetőségekkel is sokan élnek.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat