Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2018. Április 23. 12:47, hétfő | Bulvár
Forrás: mti

Szintetikus DNS-re tárolják a Massive Attack egy albumát

Szintetikus DNS-re tárolják a Massive Attack egy albumát

Svájci tudósok szintetikus DNS-re tárolták a Massive Attack Mezzanine című album hanganyagát a megjelenés huszadik évfordulója alkalmából - jelentette be a Zürichi Műszaki Egyetem.

Genetikai információként mentik el a lemez hangjait, így az több százezer éven át fennmarad - áll a közleményben.

Az elektronikus zenét játszó brit együttes albumának dalait, köztük a Teardrops című slágert 920 ezer rövid DNS-szakaszra kódolják. Ezeket ötezer apró üveggömbbe helyezik, melyek egy kis palackba kerülnek végül, ott fogják őket tárolni.

A CD-k nagyjából 30 éven át használhatók, a DNS-tárolás ellenben gyakorlatilag örök életű - mondta Robert Grass, az egyetem funkcionális anyagokkal foglalkozó laboratóriumának kutatója.

Ha a későbbi nemzedékek meg akarják hallgatni a DNS-en tárolt zenét, nem CD- vagy lemezjátszóra lesz szükségük, amire a zene eredetileg felkerült, hanem genetikai laboratóriumra.

"A hagyományos adattárolási módszerekhez képest a DNS-re kódolás elég bonyolult és költséges eljárás, ám ha kiveszik az üveggolyóból, olcsón és gyorsan másolható - magyarázta Grass.

A Zürichi Műszaki Egyetem szerint a 15 megabájtos album a második legnagyobb, DNS-en tárolt adategyüttes. A legnagyobbat a Microsoft 200 megabájtos dokumentuma.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.

2024. Április 23. 06:43, kedd | Bulvár

A szicíliai maffiavezér álnéven udvarolt nőknek a közösségi oldalakon

Agglegény orvosként regisztrálta magát, és nőkkel keresett kapcsolatot a legnagyobb közösségi oldalakon Mattia Messina Denaro, a Cosa Nostra szicíliai maffiaszervezet volt vezetője - hozták nyilvánosságra a hatóságok hétfőn.

2024. Április 21. 11:26, vasárnap | Bulvár

Médiakutató: korszakalkotó a Delta mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezetőjének megjelenése

Korszakalkotónak nevezte a köztelevízió Delta című műsora mesterséges intelligenciával alkotott szereplőjének felbukkanását Szűts Zoltán médiakutató az M1 aktuális csatorna Ma reggel című műsorában vasárnap.

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.