Városlista
2024. április 26, péntek - Ervin

Hírek

2016. Július 27. 08:00, szerda | Belföld
Forrás: ITE

Szülői dilemmák a gyerekszandál vásárlásakor

Szülői dilemmák a gyerekszandál vásárlásakor

A gyermeklábak egészséges fejlődése szempontjából elengedhetetlen, hogy a fejlődést támogató lábbeliket vásároljunk gyermekeinknek.

Emiatt számos dilemma merül fel a szülőkben, minden szezonváltáskor, amikor újra a cipő, szandál vásárlása előtt állunk.

Milyen a jó gyerekszandál?
A címben feltett kérdésre a válasz meglehetősen összetett. A gyereklábak fejlődését kell ugyanis alapul vennünk, ami nem egyforma egy egyéves, járni tanuló gyermek és például egy iskoláskorú gyermek esetében, más és más szempontok az irányadóak. A lábak alakja, a terhelés eloszlása sem egyforma az egyes életkorokban, tehát nincsenek általános kitételek, mindig a kicsi lábának fejlődési pontját kell figyelembe vennünk.

A legkisebbek esetében sokszor felmerül a lúdtalp, bokasüllyedés kérdéskora, hiszen a szülők a lábak állásából erre a két rendellenességre következtetnek. Pedig a járni tanuló kisgyermeknél még ilyen probléma aligha létezik, csupán a lábhoz képest nagy testsúly, a járás kialakulása miatt állnak „furcsán” a kislábak. Ebben a korban gyakori, hogy a lábfej a lábujjaknál széles, emiatt a széles fazonú cipők, gyerek szandálok a legmegfelelőbbek.

Nagyon fontos minden korban a megfelelő méret kiválasztása, ami szintén kétségekbe ejtheti a szülőket. A legkisebbek még nem tudják megmondani a cipőboltban, hogy nyom-e a cipő vagy két számmal nagyobb, kívülről pedig nehéz megállapítani a helyes méretet, hiába mérjük a gyermek lábát a cipő talpához. A leggyakoribb és legjobb megoldás, főleg a kisgyermekek esetében, amit a webáruházak is alkalmaznak, ti. megadják a cipő belső talphosszát, amit a gyermek lemért talphosszához tudunk hasonlítani. Akkor megfelelő méretű a cipő, ha a belső talphossz kb. 1 cm-rel nagyobb a gyermek lábánál. A gyerek szandálok esetében természetesen sokkal könnyebb a dolgunk, a méret megfelelősége egyértelmű. A méretválasztásra nagyon oda kell figyelnünk, hiszen a túl szoros vagy kisméretű cipő rossz hatással van a láb egészséges fejlődésére.

Az egészséges fejlődés szempontjából meghatározó tényezők még:

- a méret mellett nem mellékes, hogy milyen anyagból készülnek a gyermeknek szánt lábbelik. Fontos, hogy jól szellőző anyagból készüljenek, amelyben nem izzad be a gyerekek lába, legjobbak a természetes anyagokból (pl. bőr) készített lábbelik.
- a rugalmas, kényelmes járáshoz rugalmas cipő szükségeltetik, akár szandált, akár cipőt vásárolunk, keressük a könnyű, rugalmas talppal ellátott cipőket, ez nagyobb korban is fontos.

- a széles lábfejű gyerekek esetében különösen figyeljünk oda arra, hogy a széles lábfejnek legyen elegendő hely a cipőben.

- a cipők hátsó része rendelkezzen ún. kéreggel, mely stabilan tartja a bokát, nem engedi kifelé vagy befelé dőlni.

- ma már kevés gyermekcipőt készítenek fűzővel, inkább csak a nagyobbaknak, ám ennek ellenére elengedhetetlen, hogy a cipő szabályozható, állítható legyen, hogy a biztos, stabil járást biztosítani tudjuk gyermekeinknek.

- a lábak fejlődését alapvetően meghatározó tényező a lábfej, boka izmainak kifejlődése. Ennek érdekében engedjük, hogy sokat legyenek a gyerekek mezítláb, főleg nyáron, és egyenetlen talajon, hogy az izmokat stimulálja a szabad mozgás. Emellett végezhetünk velük tornagyakorlatokat is, a rendszeres foglalkozás meghálálja a fáradságot és a rátöltött időt.

Címkék: cipő, gyerek, szandál

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 17:46, csütörtök | Belföld

MÁV: szombattól a második ütemmel folytatódik a tavaszi utómunkálat a győri fővonalon

Szombaton kezdődik a győri vasúti fővonal felújításának második utómunkálati szakasza; a május 9-ig tartó fázisban Bicske és Szárliget között végeznek munkálatokat - közölte a MÁV Zrt. csütörtökön az MTI-vel.

2024. Április 25. 17:45, csütörtök | Belföld

Visszatér a napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjére

Visszatér a jellemzően napos, száraz, kora nyárias idő április utolsó hétvégéjén; a hőmérséklet csúcsértéke vasárnap már 25 Celsius-fok körül alakul, de a szél sokfelé lesz élénk -

2024. Április 25. 17:41, csütörtök | Belföld

Gulyás Gergely: a magyar kormány továbbra is békepárti

A magyar kormány továbbra is békepárti, ezen álláspontján az sem változtat, hogy NATO-szövetségesei nagy többsége nem az - mondta a Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön Budapesten, a Kormányinfón.