Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2019. Szeptember 28. 08:07, szombat | Helyi

Találkozás Szász Enikő temesvári színművésznővel

Találkozás Szász Enikő temesvári színművésznővel

Színművésznő, rendezvényszervező, a Temesvári Magyar Nőszövetség elnöke és büszke nagymama, aki amikor csak teheti, siet a Szentendrén élő unokáihoz. Kanyó Erika október 2-i kulturális estjének Szász Enikő lesz a vendége.

Egy unitárius pap lányaként jött világra a székelyföldi Gagyon. Amióta az eszét tudja - az óvodás kori szavalásokkal kezdődően a középiskolai színjátszáson át – színésznő akart lenni. 1976-ban végzett a Marosvásárhelyi Színművészeti Főiskolán és Sepsiszentgyörgyön kezdte a pályafutását.

Férjével, Dukász Péter színművésszel ott szerettek volna letelepedni, ám azután, hogy Péter édesanyja, a népszerű színésznő, Dukász Anna egy nyugati út során az Egyesült Államokban maradt, nem engedték meg a házaspárnak, hogy a Székelyföldön maradjanak. Temesvárra „száműzték” őket, és váltak meghatározó tagjaivá a Csiky Gergely Állami Magyar Színháznak. Utóbb mindketten rendeztek is színdarabokat, és folyamatosan turnéztak a színházzal a Székelyföldön és az erdélyi szórványban. Enikő később másfél évig a temesvári színház igazgatója is volt.

Dukász Péterrel a Prah című darabban

A ’90-es években, két esztendőnyi kényszerpihenő alatt (a színházigazgatóval történt nézeteltérés miatt) Bárányi Ferenc parlamenti képviselő irodáját vezette, amelynek köszönhetően sokkal közelebb került a társadalmi kérdésekhez. A tapasztalatai mentén merült fel benne az ötlet egy civil szervezet létrehozására, s alapította meg a Temesvári Magyar Nőszövetséget, amelynek mind a mai napig elnöke. A szövetségen belül humanitárius és oktatás-nevelési tevékenységek mellett közművelődési események, képzőművészeti kiállítások, koncertek szervezésével, valamint könyvkiadással kezdett foglalkozni.

Napjainkban Szász Enikő a rendezői és színésznői munkája mellett több - színjátszáshoz, kulturális élethez fűződő – ötletet valósított meg. Ő indította el a később TESZT néven joggal nagy hírnevet szerzett színházi fesztivált, és 24 alkalommal megszervezte a Bánsági Magyar Napok közművelődési rendezvénysorozatot.

Legnagyobb sikerének a két gyermekét tartja. Szabadidejét legszívesebben a Szentendrén élő három unokájával tölti.

Szász Enikővel október 2-án 18 órától lehet találkozni a Kék Duna Házban (Szentendre, Dunakorzó 5.), ahol Kanyó Erika, az est háziasszonya beszélget a színésznővel a színjátszás világáról és gazdag tapasztalatokkal teli életéről.

Fotók: temesvaros.ro

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:45, hétfő | Életmód

A Tavaszi nagytakarítás kampányban 1500 köbméter szeméttől tisztult meg a természet

Negyedik alkalommal rendezték meg idén a Tavaszi nagytakarítás - Takarítsuk ki együtt a természetet! kampányt

2024. Május 06. 12:44, hétfő | Belföld

Nagy Márton szerint Magyarország képes meghatározó szereplővé válni az űripar területén

Magyarországot gazdasági ökoszisztémája, infrastruktúrája és szellemi tőkéje egyaránt alkalmassá teszi arra, hogy meghatározó szereplővé váljon az űripar területén

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni