Városlista
2024. május 7, kedd - Gizella

Hírek

2012. Június 04. 07:07, hétfő | Bulvár
Forrás: storyonline.hu

Tampon miatt majdnem meghalt egy 15 éves

Tampon miatt majdnem meghalt egy 15 éves

Egy iskolás lány kis híján életét vesztette egy tampon miatt, amit a rosszul léte előtt mindössze 4 órával korábban helyezett fel.

Paige Roffey (15) kórházba került toxikus sokk szindrómával, miután tampont használt a menstruációja idején. Az egészségügyi segédeszközt mindössze négy órával korábban helyezte fel. Eredetileg a Southend kórház orvosai küldték haza, akik azt gondolták, vírusos fertőzésben szenved a diáklány. Hazaérve zuhanyozni kezdett, de összeesett, ezután visszaszállították az egészségügyi intézménybe. Paige és családja számára ekkor derült ki, hogy milyen közel került a halálhoz. "Veszélyesen alacsonynak találták a vérnyomását - mesélte anyukája, Sarah Lowe kórházbeli élményeiket. - Azt mondták, ha még egy kicsit vártunk volna, nem élte volna túl. Órákon át dolgoztak rajta, nagy adag folyadékokat pumpáltak bele."

Az orvok mesterséges kómába helyezték a lányt, és átszállították egy másik kórházba. "Ültem a lányom ágya mellett, és a temetését terveztem - árulta el az anyukája. - Nem hittem volna, hogy sikerül neki..." Szerencsére két nap múlva magához tért, és fokozatosan csökkenti kezdték a gyógyszeradagjait is, majd egy héttel később kiengedték a kórházból. A család szeretné felhívni a figyelmet erre a problémára, úgy érzik, túl kevés szó esik róla.

A toxikus sokk szindróma vérmérgezésre jellemző tünetekkel jelentkezik, ritka, de igen súlyos állapot. Tulajdonképpen a bakteriális méreganyagok felszaporodását jelenti a szervezetben. Előfordulása fiataloknál gyakoribb, és az esetek 99 százalékában tamponhasználathoz köthető, de az esélyét növelhetik a különböző hüvelyi fogamzásgátló eszközök is. A megelőzéshez fontos kerülni a túl sok hüvelyöblítést, mert ezzel felborítjuk a hüvely természetes védekező rendszerét. Ajánlatos az úgynevezett applikátoros tamponok használata, illetve kerülni az éjszakai alkalmazást, és megfelelő időközönként cserélni.

Tünetei: Általában hirtelen jelentkeznek, magas láz, hányinger, hasmenés, fejfájás, izomfájdalom, torokfájás, szédülés és alacsony vérnyomás a jellemző. A bőrön piros foltok jelennek meg, a napon való leégéshez hasonlítanak, sőt, néhány nap múlva a tenyér és a talp le is hámlik. A betegség mindenképpen orvosi kezelést igényel! Ugyanakkor a betegség nem csak tamponhasználatkor jelentkezik, és nem csupán tamponhasználó nőket érintheti!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Április 30. 13:40, kedd | Bulvár

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a NAV oldalán

Több millió forintos arany ékszerekre is lehet licitálni a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) oldalán.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Bulvár

Elszabadult katonalovak okoztak sérüléseket és károkat Londonban

Elszabadult katonalovak okoztak személyi sérüléseket és jelentős anyagi károkat szerdán London belvárosában. Három sérült katonát és egy civilt kórházba kellett szállítani.