Városlista
2024. április 23, kedd - Béla

Hírek

2016. Október 25. 11:00, kedd | Helyi
Forrás: Pilisi Parkerdő Zrt.

Új kilátó várja a kirándulókat a Visegrádi-hegységben

Új kilátó várja a kirándulókat a Visegrádi-hegységben

A Pilisi Parkerdő Zrt. a Prédikálószéken, a Visegrádi-hegység 639 méter magas csúcsán adta át és nyitotta meg legújabb kilátóját a természetjáró társadalom előtt.

A 12 méteres létesítmény még tovább növelheti a közismert kirándulóhely vonzerejét, egyben tovább bővíti a Pilisi Parkerdő Zrt. közjóléti és turisztikai beruházásainak sorát.
A természetjárók körében nem csak a fantasztikus panoráma miatt népszerű a Prédikálószék hegycsúcsa, hanem például az elérhető közelségben lévő, szintén rendkívül frekventált kirándulócélpontok, a Rám-szakadék és a Vadálló-kövek miatt is. Évente sok százezren döntenek úgy, hogy erről a csúcsról tekintenek körbe a térségre, vagy pihennek meg és piknikeznek egyet a rendelkezésre álló padokon és asztalokon.

A Pilisi Parkerdő Zrt. Koller József Ybl-díjas építész tervei alapján, 2016 tavaszán kezdett a Prédikálószékre megálmodott kilátó építésébe, és a helyszínen rendelkezésre álló közjóléti infrastruktúra további fejlesztésébe. A parkerdőgazdaság a tervezés során különös hangsúlyt fektetett egyrészt a hely korábbi állapotának megőrzésére (a kilátópont természetes képződményét ezért érintetlenül hagyta), másrészt az építés során a terület állat- és növényvilágának védelmére (a madarak költési időszakában és a növények vegetációs idejében, a természetvédelmi törvénnyel összhangban az építkezés szünetelt). A kilátó építése során környezetre veszélyes anyagot nem használtak fel.

Az elkészült, vadonatúj kilátó ünnepélyes átadása és első bejárása a Pilisi Parkerdő Zrt. által szervezett 1956-os vezetett emléktúráknak köszönhetően több száz természetjáró, továbbá ágazati és térségi vezetők jelenlétében zajlott. Az eseményen köszöntő beszédet mondott Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter, Tarnai Richárd Pest megyei kormánymegbízott, Kancz Csaba Komárom-Esztergom megyei kormánymegbízott és Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója. Az új kilátót Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter és Révész Máriusz, a kerékpározásért és az aktív kikapcsolódásért felelős kormánybiztos adta át a természetjáróknak.

Zambó Péter, a Pilisi Parkerdő Zrt. vezérigazgatója az ünnepélyes átadáson elmondta: „Turizmusfejlesztési munkánk nem ér véget. Új, eddig kevésbé látogatott területeket szeretnénk bevonni a természetjárásba, ezért a közeljövőben fejlesztéseinket a Gödöllői-dombságra és a Budai-hegység rejtettebb tájaira összpontosítjuk. Ezen kívül tovább folytatjuk új turisztikai koncepciónk megvalósítását, amelyet idén a kerékpáros túraútvonal hálózatunkkal, a Pilis Bike-kal indítottunk el. Ennek fejlesztése mellett egy lovas turisztikai úthálózat kialakítására készülünk. A Pilisben az emberi kultúra és a természet évezredek óta összefonódik. Munkatársaimmal arra törekszünk, hogy erdészként és természetjáróként ne felejtsük el ezt az egymásra utaltságot, és tovább szolgáljuk ezt az együttélést.”

A beton alapon álló, 12 méter magas, 70 m2 bruttó alapterületű fa építmény három, felfelé haladva egyre szélesedő teraszáról fokozatosan nyílik meg az egész Dunakanyar panorámája. Az egyes szinteken a térségben jelentős szerepet játszó magyar királyok emlékét elevenítik fel a kézzel festett, egyedi tájékoztató táblák. Az új kilátó a kor követelményeinek megfelelő szolgáltatásokat is nyújt a látogatóknak: tetején két webkamerát helyeztek el, és környékén ingyenes Wi-Fi kapcsolat is elérhető.

A Pilisi Parkerdő Zrt. az általa kezelt erdőkben évente csaknem 20 millió látogatónapot regisztrál, ezért a közjóléti feladatok ellátása kiemelt feladatként szerepel a tevékenységi körei között: közel 1000 kilométernyi karbantartott erdei túraútvonalat, továbbá a 2016 áprilisában átadott Pilis Bike 330 km-nyi erdei kerékpáros úthálózatát kínálja az idelátogatóknak.

Az elmúlt időszak kiemelt közjóléti és turisztikai fejlesztései között ezen túl a Som-hegyi Turistaházat, a pilis-tetői Boldog Özséb-kilátót, a piliscsabai Dévényi Antal-kilátót, a hármashatár-hegyi Guckler Károly-kilátópontot, a Hármashatár-hegyi Turistaházat, és most a prédikálószéki kilátót találhatjuk. Az elmúlt 15 évben a Pilisi Parkerdő Zrt-nél az erdőgazdálkodáshoz kapcsolódó infrastrukturális, természetvédelmi és turisztikai beruházások összköltségvetése meghaladta a másfél milliárd forintot.

Pilis Parkerdő Zrt.

Fotó: Pilisi Parkerdő Zrt.

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.