Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2012. Október 04. 11:39, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI / fotó: litera.hu

Városjelek a MűvészetMalomban

Városjelek a MűvészetMalomban

Városjelek 1971–2012 címmel Szombathy Bálint képzőművész önálló, retrospektív kiállítása nyílt meg fotókból, nyomatokból múlt pénteken a szentendrei MűvészetMalomban.

Sokirányú művészi érdeklődése és művészethez kapcsolódó tevékenysége évtizedek óta következetes - mutatta be megnyitó beszédében a vajdasági Pacséron született alkotót L. Simon László kulturális államtitkár.

Író, teoretikus, programalkotó, elemző, esszéista, művészeti író egyszerre, de ahogyan nem keveri művészi vizsgálódása módozatait, úgy nem keveri művészetszervezői munkáját sem az alkotótevékenységgel. A szentendrei tárlaton is látható négy évtizedes gyűjtő, tipizáló fotográfusi munka elemei önmagukban is esztétikai minőséget mutatnak, de igazi értelmüket az a rendszer adja, amelyben a művek nagy és összetett, többszólamú műalkotássá válnak - mondta az államtitkár.
Az egy installációt is felvonultató kiállítás kurátora, Bárdosi József művészettörténész a tárlathoz írt bemutatójában Szombathy Bálintról úgy fogalmazott: többfelé ágazó munkásságának egyik fő iránya a városi környezetben végzett vizuális jeltani kutatás, amelynek kezdete 1971-re nyúlik vissza.

E munka helyszíneit a városi környezetben találta meg, ahol olyan spontán nyelvi jelenségekre, névtelen szerzők tevékenysége nyomán hátrahagyott vizuális nyelvi képződményekre figyelt fel, amelyek lefotózva műveivé váltak. A házfalak nyelvi állományát kutatva figyelt fel azokra az ecsettel felvitt felületekre is, amelyek az absztrakt festészet alapmintáival mutatnak egybeesést. Alkotásainak egy másik csoportját azok a "tárgyak" - például egy falból kiálló kábelköteg - képezik, amelyek viszont szobrászati párhuzamokat vetnek fel.

A megnyitón bemutatták a tárlat elnevezésével azonos című albumot is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 18. 14:32, csütörtök | Belföld

Átadták a 33. számú főút 2x2 sávra bővített újabb szakaszát

Elkészült a 33. számú főút újabb szakasza, ezzel Debrecentől Látóképig 2x2 sávon közlekedhetnek a járművek - hangzott el az útszakasz csütörtöki átadó ünnepségén.

2024. Április 18. 14:30, csütörtök | Belföld

A kormány szerint a vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről

A vendégmunkások nem fogják kiszorítani a magyarokat a magyar munkahelyekről - mondta a Nemzetgazdasági Minisztérium foglalkoztatáspolitikáért felelős államtitkára csütörtökön a Kossuth rádió műsorában.

2024. Április 18. 14:29, csütörtök | Belföld

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban

Magyarországon nőtt a második legnagyobb arányban a tisztán elektromos autók értékesítése márciusban - közölte az Energiaügyi Minisztérium (EM) csütörtökön a Facebook oldalán közzétett bejegyzésben.

2024. Április 18. 14:27, csütörtök | Belföld

Kis és közepes vállalkozók kaphatnak teret az eMagon

Együttműködést kötött a VOSZ és az eMAG a magyar kkv-k online értékesítési csatornáinak fejlesztésére