Városlista
2024. április 20, szombat - Konrád, Tivadar

Hírek

2017. Január 14. 17:04, szombat | Helyi
Forrás: pestisracok.hu, origo.hu, spiler.blog.hu, 24.hu

Vasárnap időközi választás lesz Alsó-Pismányban

Vasárnap időközi választás lesz Alsó-Pismányban

Időközi választás lesz vasárnap Szentendrén a 7. választókörzetben. A kampány időszaka nem volt botrányoktól mentes, január 15-én közel 2000 választópolgár adhatja le a voksát a Gondozási Központban.

Már ismert tény, hogy csak a Fidesz- KDNP, TESZ, LMP és a Munkáspárt állított jelöltet a január 15-i időközi önkormányzati választásra, így csak négy jelölt verseng a választók kegyeiért Alsó-Pismányban.

Föntről érkezett az ukáz

A választási kampány végig botrányokkal volt teli. A jelöltállítási időszak után vált nyilvánossá, hogy sem az MSZP, sem a Jobbik nem állított jelöltet. Mind a helyi MSZP, mind a helyi Jobbik szervezet részéről szerettek volna jelöltet állítani, mégis a saját pártközpontjaik meggyőzték őket, hogy inkább a TESZ jelöltjét támogassák.Igaz, ezt a Jobbik szentendrei illetőségű kommunikációs igazgatója, Pál Gábor határozottan tagadta, állítva, nem találtak megfelelő jelöltet, ezért nem indulnak.

Az Origo értesülése szerint a szentendrei modell csak egy kísérlet arra, hogy vajon a 2018-as országgyűlési választáson érdemes-e együttműködniük a baloldalnak a Jobbikkal. A modell lényege, hogy egy látszólag pártfüggetlen jelölt mellé felsorakozva próbálják megverni a Fideszt.

Na de valóban független-e a civil?

A Társaság az Élhető Szentendréért Egyesületet 2010-ben alapította Fülöp Zsolt, aki kiszorulni látszik saját maga által gründolt szervezetből. 2014-ben még az egyesület elnökeként polgármester-jelöltként indult a TESZ színeiben, ahol 10% körüli vereséget szenvedett el a jelenlegi polgármestertől. 2014-ben csatlakozott az egyesülethez Kubatovics Áron, aki a Szigetvári-féle Együtt Országos Politikai Tanácsának is a tagja. Gyakorlatilag ő kerek-perec bevallotta egy Twitter bejegyzésében: civil bőrbe bújva kell új lendületet venni.

A TESZ-en belüli erőviszony átrendeződésnek köszönhetően 2015. novemberében leváltották az elnököt arra a Helyes Imrére, aki a jelenlegi időközi választáson indul. További adalék a TESZ átlényegüléséhez, hogy 2016-ban lemondott TESZ-es képviselői mandátumáról és elnökségi tagságáról is Fekete János, aki szintén az egyesület alapítása óta aktív szerepet vállalt a város közéletében, így tovább erősödik a poltikai érdekeltségű szárny a TESZ-en belül.

(forrás: spiler.blog.hu)

Kik szállnak ringbe vasárnap a választók kegyeiért?

Négyessy Katalin a Fidesz-KDNP jelöltje korábbi interjúnkban elmondta, hogy 16 éve él Szentendrén, aktív szerepet vállal Szentendre kulturális közéletében. Munkája elismeréseként a "Város Szolgálatáért" díjban részesítette a képviselő-testület 2014-ben. A körzetet egy régebbi emblematikus képviselő, Dragon Pál idejéből ismeri, akit sokat segített a munkája elvégzésében.

Programja röviden:
- jó kapcsolata a városvezetéssel sokkal gyorsabb és hatékonyabb ügyintézésre garancia a problémák kezeléséhez,

- "Járható Szentendre" - utak, járdák építése, Egres úti híd, vízelvezetési problémák rendezése,

- a körzet köztereinek közösségi tervezése, elsőként az Oázis pékség melletti játszótér újragondolása,

-a körzetben lakók által használt közintézményeinek további fejlesztése: Vasvári és Egres úti óvoda, Gondozási Központ, Gyermekorvosi Rendelő.

Négyessy Katalin január 11-i fórumán jelentette be Verseghi-Nagy Miklós polgármester, hogy előrehaladott tárgyalások folynak arról, hogy a Gondozási Központ területére ne költözzön a Telekom bázisállomása, illetve a 11-es út dinamikus haladását segítő fejlesztéseket is itt ismertette.

Helyes Imre TESZ jelöltről a Pestisrácok.hu készített egy hosszabb tényfeltáró anyagot.Helyes Imre ugyanis 1974-ben a moszkvai Nemzetközi Kapcsolatok Intézetében szerzett nemzetközi jogi diplomát, ami állítólag a KGB ügynökök kiképzőbázisa volt. "Helyes Imre a diploma megszerzése után, tehát még bőven az átkosban dolgozott a mexikóvárosi, a managuai (Nicaragua), a washingtoni és az ottawai magyar nagykövetségeken, valamint a Los Angeles-i magyar főkonzulátuson, ahol diplomáciai és konzuli feladatokat látott el. Helyes Imre diplomáciai karrierje során gyakran feltűnt a Szovjetunió számára legfontosabbnak ítélt politikai zónákban."-írja a Pestisrácok.hu. 2013-ban nyugdíjba vonult, a szentendrei közéletbe 2015-ben a TESZ elnökeként csatlakozott be.

Programja röviden:
- átlátható városvezetés,
- a lakosság megfelelő tájékoztatása a döntésekről, a lakosság bekapcsolása a döntéshozatalba, folyamatos kapcsolattartás az emberekkel,
- Egres úti híd átépítéséhez kapcsolódóan biztonságos közlekedés kialakítása, vízelvezetési problémák rendezése.

Drávucz Zsolt az LMP képviselője 42 éves,fővárosi kerületi lapokban tudósított önkormányzati eseményekről, jelenleg vállalkozó. Az LMP-be fél éve lépett be, a szentendrei alapszervezet alapító tagja; a héten irodát nyitottak a Fő utcán. Azzal borzolta a kedélyeket, hogy múlt héten az állította a Facebook oldalán, hogy Négyessy Katalin plakátjait az önkormányzat fizeti. Ezt az állítást perceken belül cáfolta az önkormányzat, de az állítását azóta sem vonta vissza.

Programja röviden:
- a környék vízelvezetési problémáinak megoldása, utak aszfaltozása
- Egres úti óvodához kapcsolódó közlekedési helyzet és a parkolási lehetőségek javítása
- Zúzmara utcai adótorony ügyének megoldása

Pálmai Ferenc Munkáspárt jelöltjéről a 24.hu készített egy rövid bemutatkozó interjút. 57 éves, vállalkozó, inkább leányfalui és tahi kötődésű.

Programja röviden:
- útállapotok javítása
- közvilágítási hiányosságok megoldása

A közel kétezer választópolgár reggel 6-19 óráig tudja leadni a szavazatát a Sztaravoda úti Gondozási Központban, eredmény a feldolgozás gyorsaságától függően 20 órától várható.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 20. 09:51, szombat | Belföld

Orbán Viktor: amíg nemzeti kormány van, Magyarország nem lép háborúba

Tegyünk világos vállalást: amíg nemzeti kormány áll az ország élén, Magyarország nem lép be az orosz-ukrán háborúba senkinek az oldalán.

2024. Április 20. 09:49, szombat | Belföld

BMW-Lufthansa megállapodás: nagyobb repülők közlekednek Debrecen és München között

A debreceni autógyárát érintő társasági szerződést kötött a BMW Group a Lufthansa légitársasággal, ennek értelmében nagyobb befogadóképességű repülőket közlekedtetnek Debrecen és München között hétfői és pénteki napokon

2024. Április 20. 09:47, szombat | Bulvár

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából Csepelen

Kizuhant egy hároméves kisgyermek egy emeletes ház ablakából a főváros XXI. kerületében, Csepelen, a Kossuth Lajos utcában pénteken. A gyermeket a mentők kórházba vitték.

2024. Április 20. 09:46, szombat | Sport

Győzelemmel avatta fel az Alba Arénát a magyar jégkorong-válogatott

A jövő vasárnap kezdődő divízió I/A-világbajnokság előtt álló magyar férfi jégkorong-válogatott 2-1-re legyőzte az elitben szereplő norvég csapatot a székesfehérvári Alba Aréna avató mérkőzésén pénteken.