Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2018. Augusztus 24. 13:22, péntek | PR

Védd magad diákmunkásként is!

Védd magad diákmunkásként is!

A nyár beköszöntével a diákok jórésze dolgozni kezd valamilyen formában, legyen az munkaviszony vagy iskolaszövetkezeten keresztül történő munkavégzés.

Ez történhet azért, hogy a nyári fesztiválokra megkeresse a belépő árát, de állhat a háttérben egészen prózai ok is, mégpedig, hogy meg kell kezdeni valamiből a következő oktatási tanévet.

Ami szükséges ahhoz, hogy dolgozhass, az az, hogy betöltsd a 16. életévedet, vagy nyáriszünet lévén a 15. is elég amennyiben nappali tagozaton tanulsz. A másik nagyon fontos tudnivaló, hogy mivel 18 év alatt vagy, így szülői hozzájárulás szükséges a munkavállaláshoz. Mindezt részletesen a Munka Törvénykönyve szabályozza.

Az a diák, aki munkára adja a fejét, minden esetben munkaszerződést kell, hogy kössön a munkaadójával. Nem egy bonyolult szabályozás, mégis sok munkaadó előszeretettel bújik ki alól ilyen-olyan indokkal. Amennyiben ez elmarad, akkor a diák feketén dolgozik, ami számos jogkövetkezményt von maga után. Akkor is érvénytelen a munkaszerződés ha nem tartalmazza - 18 év alatti munkavállaló esetén - a törvényes képviselő hozzájárulását és aláírását. Amennyiben ez nem teljesül, akkor a dokumentum érvénytelen és a foglalkoztatás jogszabályellenes. Éppen ezért a munkaviszony megkezdésekor a tanulónak igen célszerű regisztrálni az Ügyfélkapu oldalán. Mivel ezen a felületen keresztül figyelemmel tudja kísérni, hogy a munkaadója eleget tett-e a jogszabályokban meghatározottaknak, így kiküszöbölhetőek a különböző visszaélések. Ebből a szempontból sokkal biztonságosabb az iskolaszövetkezeteken keresztül történő munkavégzés.

Amennyiben közvetlenül a munkaadóval szerződünk, a munkaszerződésnek tartalmaznia kell a megállapodást a bér tekintetében, ami lehet óra-, napi-, heti-, havi-, illetve teljesítménybér is, attól függően, hogy a felek miben állapodnak meg. Természetesen ez nem lehet kevesebb, mint a - 8 órás foglalkoztatás esetében - a havi bruttó 138.000 forint. Ellenben, ha a munka ellátása külön szakképzettséget igényel, abban az esetben a bérnek el kell érnie a garantált bérminimumot, ami 8 óra esetén havi bruttó 180500 forint.
Munkaidő tekintetében szintén beszélhetünk teljes (8 óra) illetve részmunkaidőről (2-4-6 óra) a napi foglalkoztatás tekintetében. Van pár szabályozás, ami kifejezetten a fiatalkorú diákmunkásokat érinti, ezeket jó, ha tudjuk. Az első ilyen, hogy a fiatalkorú tanuló munkavállaló, maximum napi 8 órában foglalkoztatható, illetve nem dolgozhat éjszaka, ez a 22 órától reggel 06 óráig tartó időszakot fedi. Két munkanap között minimálisan 12 órának kell eltelnie, mint pihenőidő, emellett pedig heti 2 pihenőnap illeti meg a fiatalkorú munkavállalót, amiből egy vasárnap kell legyen minden hónapban. Szabadság tekintetében a munkaviszonyban dolgozókat az éves rendes szabadság időarányos része illeti meg. Ellenben iskolaszövetkezeten keresztül történő foglalkoztatás esetén nem jár éves rendes szabadság.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.

2024. Február 26. 14:46, hétfő | PR

Benzinkutakat üzemeltetnek

A Jánosik és Társai Kft. nyerte el az egyik legnagyobb üzemanyag töltőhálózat állomásain lévő épületek, építmények, épületvillamossági- épületgépészeti berendezések működéséhez szükséges üzemeltetési feladatokat