Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 12. 14:41, hétfő | Belföld
Forrás: OrientPress

Zseléből készülhetnek a legújabb akkumulátorok

Zseléből készülhetnek a legújabb akkumulátorok

Egy új polimer zselé jelentheti a lítium akkumulátorok korszakának végét a tudósok szerint.

Ez a zselé ugyanis helyettesítheti a szeszélyes természetű folyékony elektrolitot, amely a jelenlegi lítium akkumulátorok lelkét jelenti, így az új szerkezetek olcsóbbak, biztonságosabbak, kisebbek és egyben nagyobb teljesítményűek is lehetnek.

A Leeds Egyetem munkatársai, akik az új akkumulátor kifejlesztésén dolgoznak, elmondták: a zselével feltöltött lítium akkumulátoroknak köszönhetően a hordozható számítógépek a jelenleginél sokkal könnyebbek lesznek, az elektromos autók pedig hatékonyabban működhetnek majd - írja a BBC.

A jelenlegi, elektrolit töltetű akkumulátorokkal egyre több probléma van. Az elektromos autók esetében a túlmelegedés okoz fejtörés a fejlesztőknek, akiknek így erősített acélházakat kellett készíteniük a biztosítékok és áramkörök védelme érdekében. Emellett ezek az akkumulátorok túl méretesek és nehezek is, így a tudósok egyelőre nem képesek a jelenlegieknél kisebb laptopokat készíteni.

A zselének köszönhetően azonban megoldódhat a túlmelegedés gondja, ráadásul előállítási költségük is töredéke lenne a jelenlegiekének. Emellett könnyebbek és kisebbek is lennének, ami pedig a fő szempont: nem kellene attól félni, hogy felrobbannak vagy égési sérüléseket okoznak.

OrientPress Hírügynökség

Címkék: tudós

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:54, kedd | Belföld

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél

Megállapodtak a bérekről az Audi Hungaria Zrt.-nél: a tárgyalódelegációk közötti egyhetes együttműködés után a szakszervezet hétfői bizalmi értekezlete elfogadta a mukaadóval közösen kidolgozott ajánlatot.

2024. Április 16. 07:53, kedd | Belföld

Szijjártó Péter büszkeségének adott hangot a demokrácia magyarországi helyzete kapcsán

Amennyiben a magyar lakosság nem lenne elégedett a kormánnyal, akkor nem nyerték volna kétharmados többséggel az utóbbi négy választást - mondta.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Belföld

A Fidesz a valaha volt legerősebb EP-kampányra készül

A Fidesz a valaha volt legerősebb európai parlamenti (EP) kampányra készül, mert a június 9-ei választás tétje óriási: háború vagy béke, erről kell dönteni

2024. Április 15. 10:04, hétfő | Belföld

Idén is lehet szavazni az év körforgalmára