Városlista
2024. április 28, vasárnap - Valéria

Hírek

2013. Január 27. 08:00, vasárnap | Helyi
Forrás: Városháza / Kádár Kristóf – Kempf Károly Ignác

2013 az új ritmus éve Szentendrén

2013 az új ritmus éve Szentendrén

Lokálpatrióta hozzáállás, emberközpontú ügyintézés, felelős közpénzgazdálkodás, konstruktív együttműködés mindenkivel, aki tenni akar a városért, példamutatás egyebek közt ezeket várja 2013-től Dietz Ferenc polgármester.

Továbbra is lokálpatrióta hozzáállást, gyors és emberközpontú ügyintézést, valamint felelős közpénzgazdálkodást Szentendre további fejlődése érdekében. Konstruktív együttműködést mindenkivel, aki tenni akar a városért, polgármesteri példamutatást a felelősségvállalásban és a munkában. Együttérzést és együttgondolkodást a mindennapok nehézségeiben, kihívásaiban – ezt mondja Dietz Ferenc polgármester.

- Mielőtt az ez évi tervekről beszélünk, rögzítsük, hogy milyen állapotban indult 2013! Tehát milyen volt Szentendre elmúlt éve?

- Kemény év volt minden szempontból, ugyanakkor sikeres is, és ennek gyümölcseit idén már le is szüretelhetjük. Egy évvel ezelőtt, városunk hagyományos újévi koncertje előtt azt mondtam, meg kell tanulnunk egy olyan világban élni, ahol az alkalmazkodás, a gyors helyzetfelismerés és reagálás nélkülözhetetlen. Az élet igazolta a gondolataimat. Nézzünk körül Európában! Válság és csőd tombol az egész kontinensen. Van olyan ország, ahol az önkormányzatok negyedét egyszerűen fölszámolják a takarékosság jegyében. Ehhez képest – minden nehézség ellenére – Szentendre a béke, a nyugalom és a töretlen fejlődés szigete volt 2012-ben. Mert időben reagáltunk és tudtunk alkalmazkodni a gyorsan változó körülményekhez is.

A problémák megoldásának egyik alapelve az volt, hogy a Szentendrén élők semmiben se tapasztaljanak visszalépést. Másrészt csak olyan megoldásokat voltam hajlandó támogatni, amely hosszú távon is működő, eredményes városirányítási modellt hoznak létre. Ehhez persze át kellett alakítani a város teljes intézményrendszerét, de azt gondolom, megérte.

- Anyagilag érte meg, vagy a szolgáltatások színvonala tekintetében?

- Mindkét szempontból! Csak akkor van értelme! A válság nem hagyta érintetlenül Szentendrét sem. Két út állt előttünk 2012 elején: az egyik, hogy sodródunk tovább az árral, és próbálunk a felszínen maradni. Ez kényszerű megszorításokkal, az életminőség visszaesésével és a fejlesztések elmaradásával járt volna. A másik út a teljes átalakítás, költséghatékony racionalizálás, egy teljesen új városirányítási szemlélet megteremtése. Mi ezt választottuk. Egy lokálpatrióta polgármester és városvezetés nem is választhat mást. Persze ez olyan megoldás, amelyet itthon még senki sem próbált. De sikerült! 2012-ben átalakítottuk az önkormányzatot és a városi cégeket az üzleti világban sikeres és bevált módszerekkel. Kitűzött és elért célunk a színvonal emelése és az olcsóbb, gyorsabb működés úgy, hogy ez hosszú távon is így maradjon. Ez az, amit a szakmai nyelven stratégiai menedzsment-szemléletnek hívunk.

- Szép közgazdasági kifejezés. Mit értsen ez alatt egy városi polgár?

- Mondok példát. Azt tapasztaltuk, hogy a városi tömegközlekedéssel sok a gond, sokan joggal panaszkodnak. Például azt kifogásolták, hogy nem volt buszközlekedés a Vasvári-lakótelepen. Azt tapasztaltuk, hogy lehet ezt a szolgáltatás jobban és olcsóbban végeztetni. Már abban az évben megszületett a döntés, és megkezdődött annak végrehajtása. Ez korábban évekbe tellett volna. Ezt követően a lakossági visszajelzéseket aktívan figyeltük. Amikor 2012 decemberében jelzéseket kaptunk, akkor – együtt gondolkodva az érintettekkel – egyrészt pontosítottuk a menetrendet, másrészt kárpótoltuk azokat, akik rosszabbul jártak. Az eredmény? A reális lakossági igényeknek megfelelő helyi buszközlekedés, ami ráadásul évente 30 milliós megtakarítást jelent a városunknak. Ezt a 30 milliót el tudjuk költeni másra, járdaépítésre, óvoda-felújításra, olyasmire, amire szintén nagy szükség van.

városháza, szentendre, önkormányzat,

- Tökéletesen működik az új rendszer?

- Még nem mindig, de azon dolgozunk. Például az egyik étteremtulajdonos megállított az utcán, hogy „Feri, nagyon jó, hogy visszaállítottátok az eredeti közlekedési rendet, de ide egy rossz kiegészítő tábla került, cserélni kellene!” Nos, korábban egy ilyen táblacseréről hónapokig leveleztek volna egymással az érintett cégek, hivatalok. Most már csak pár nap kellett arra, hogy ki legyen cserélve a tábla. Én ezzel sem vagyok még elégedett, lehet ezt még sokkal gyorsabban, hatékonyabban is, azaz új ritmusban. Erre szolgál a 2013-as év.

Számomra is kihívás volt az új rendszer, de igyekszem mindenben példát mutatni a munkatársaimnak. Problémák persze voltak és lesznek is, de ezeket csak együttérzéssel és együttgondolkodással lehet megoldani! Ezt teszem én is, és ezt várom el mindenkitől.

- Eredmények tehát vannak, de ennek ára is volt, nem is kevés. Vannak olyan hangok, főleg a netes világban, amelyek arról szólnak, hogy felelőtlen beruházásokkal eladósították a várost! Vállalja ezért is a felelősséget?

- Egyrészt nem felelőtlen! Másrészt a beruházások szükségességéért vállalom a felelősséget, mert meggyőződésem, hogy nélkülözhetetlenek voltak városunknak. Egyébként szívesen visszakérdeznék ilyenkor: melyik beruházás a felelőtlen? A bírálók szerint melyiket kellett volna kihagyni? Az orvosi rendelők felújítását? Kérem, hogy mondják ezt az orvosok és a betegek szemébe a bírálók! A Pannónia-telepi csatornázás volt szerintük fölösleges? Ezt se mernék a sok-sok szentendrei család szemébe mondani. A gátépítés lenne felelőtlen? Kérem, mondják ezt az árvízveszélyes területen élő sok ezer szentendrei szemébe! Általánosságban nagyon könnyű milliárdokkal dobálózni, az eladósítás meg népszerű politikai téma. De ezeknél a bírálatoknál számomra sokkal fontosabb a tudat, hogy nincs olyan szentendrei lakos, akinek az életét ne tettük volna könnyebbé ezekkel a beruházásokkal. Ezeknek a gyümölcseit mindenki élvezi, még azok is, akik az interneten tücsköt-bogarat kiabálnak rám ezekért a beruházásokért.

- Eszerint tehát semmi gond nem volt a pénzügyekkel?

- De volt. Mint minden magyar önkormányzatnak, elég sok az adósságunk. A különbség annyi, hogy nálunk nem kellett fejlesztéseket törölni, visszamondani, mi valamennyi beruházásunkat befejeztük vagy be fogjuk fejezni. Úgy sikerült az egész működésünket átalakítani és a város pénzügyeit rendbe tenni, hogy közben nem kellett föladnunk céljainkat!

Ehhez az eredményhez persze egymagam kevés lettem volna. Sőt! A hivatal és a városi cégek dolgozóival együtt is kevesen lettünk volna a kemény, de sikeres átalakításhoz. Ehhez kellett a városunkban élők döntő többségének csendes, de kitartó támogatása, jóindulatú hozzáállása, és ha úgy adódott, akkor aktív közreműködése. Köszönet ezért a Szentendrén élőknek!

Azt is nagyon fontosnak tartom, hogy a készülő Dumtsa Jenő Városfejlesztési Keretstratégia garantálja, hogy hosszú távon is fenntartható legyen a városunk fejlődése.

- Akkor eszerint minden rendben, hátradőlhetünk…

- Soha nem dőlhetünk hátra, mert mindig vannak új kihívások! Különösen pénzügyi, gazdasági területen, az önkormányzati érdekvédelem, civil ügyek területén. A következő időszak célja, hogy ezt a hatékony működést hosszú távon fenntartsuk, a szentendrei emberek adóforintjaival továbbra is a jó gazda módjára bánjunk, javítva ezzel az életminőséget. Erre kaptunk tőlük felhatalmazást 2010-ben, és ezért dolgozunk a jövőben is, új ritmusban.

- 2013 tehát az új ritmus éve! Mi minden vár e gyorsabb ütemben a városunk lakóira?

- A fejlődés nem áll meg, már javában folyik a gátépítés, mellyel eddig mind a város lakossága, mind a város, mind pedig az érintett vállalkozók elégedettek. A kivitelező jól halad, és a szakértők szerint is kiváló minőségű munkát végez. A következő nagy lépés a kistérségi szennyvízcsatornázás, valamint az energetikai korszerűsítés…

gát, gátépítés, szentendre, beruházás, árvíz, védelem,

- Ezek átfogó, nagy projektek. A mindennapok szintjén is történik valami, amit az emberek érzékelnek?

- Természetesen, hiszen a fejlődés nem korlátozódhat csak a nagy projektekre! Külön figyelmet kapnak például a lakótelepek és a külsőbb területek is. Folyamatosan rendbe tesszük a pismányi, hegyvidéki utakat, idén pedig elindul a csatornázás is. Pannónia-telepen már megtörténtek a szükséges korszerűsítések, itt elsősorban a csapadékvíz-elvezetésre gondolok, de természetesen az útfenntartás is folyamatos. Izbégen fontos célunk a szeméttelep teljes rekultivációja a lakosság életminőségének és egészségének megóvása érdekében. A Püspökmajor-lakótelepen munkába állt az új körzeti megbízott, mellyel javult a közbiztonság. Kezdeményeztük az illetékes szerveknél új pályázat kiírását V8 uszoda földszintjén található patika üzemeltetésére. Korszerűsítettük a bölcsődét, iskolát. Hamarosan sor kerül a püspökmajori óvoda és a felújított játszótér átadására.

Emellett keressük a lehetőséget a panelek, társasházak hőszigetelésének teljes körű megoldására. Az energetikai pályázattal pedig azt akarjuk elérni, hogy a távhőszolgáltatás olcsóbb legyen a lakosság részére.

- Többször használta azt a kifejezést, hogy Szentendre Pest megye kulturális fővárosa lett. Nem nagyzolás ez?

- Nagyzolás? Dehogy! Egy személyes élményem: október végén volt a Boromisza-kiállítás megnyitója. Az ország egyik legbefolyásosabb közéleti embere, Lázár János mondott megnyitó beszédet. Szentendre polgármestereként fölemelő volt az a pillanat, amikor Lázár János fölment a színpadra, végignézett a nagy tömegen, és félretéve megírt beszédét azt mondta, Szentendre azért csodálatos, mert itt nemcsak azok járnak kiállítás-megnyitókra, akiknek „kötelező”, hanem sok-sok művészetszerető és műértő helyi polgár is. És persze nemcsak helyiek, hiszen nem múlt el úgy egy hónap, hogy ne lett volna megyei, de sokszor országos vagy nemzetközi szintű kulturális esemény Szentendrén!

A város tulajdonába kerülő Ferenczy Múzeum és másik három Pest megyei múzeum, illetve kiállítóhely, a Skanzennel és a megújuló Szentendrei Régi Művészteleppel együtt azt jelzik, Szentendre élő és egyre jelentősebb kulturális központ. A 2013. június 18-án megnyíló Pajor-kúriával az élen, az évi számos és sokszínű programjainkkal pedig nemhogy megyei, de országos jelentőségű kulturális centrummá lesz a városunk! Legyünk rá büszkék!

- Az új ritmus jegyében sikerül megfelelő gyorsasággal és pontossággal tájékoztatni az itt élőket?

- A lakossági tájékoztatást tekintve is előreléptünk az elmúlt évekhez képest, ingyenes városi újsággal rendelkezünk, új a honlaprendszerünk, megjelenünk a Facebookon, a Szentendre TV mellett a 2012-ben alakult Szentendre Rádió is egyre nagyobb hallgatottsággal rendelkezik. Ezekkel az eszközökkel minden réteghez, minden korosztályhoz, idejében és egyre hatékonyabban el tudjuk juttatni a számukra fontos információkat.

És egy személyes ügy. Akik ismernek, tudják rólam, hogy közvetlen ember vagyok, és józan határok között rajongok a modern technikáért. A családom és munkatársaim szerint azonban nem mindig sikerül kifelé megmutatnom az együttérző, emberi oldalamat. A gyermekeim pedig nem értik, hogy a Facebook miért maradt ki az életemből, hiszen egy sikeres város vezetőjének ebben is haladnia kell a korral. Nos, e két „kritikát” egy csapással orvosolom: hamarosan megtalálható leszek a Facebookon, ahol – a politikától lehetőleg mentesen – az emberi oldalamat mutatom meg. Mindazt, hogy mi az, ami fontos, mi az öröm, mi a bánat nekem, mint Szentendrén élő lokálpatriótának.

- Ha már a személyes ügyeknél tartunk: milyen fogadalmat tett 2013-ra?

- Hogy lecserélem a sokat bírált szemüvegem valami olyanra, amely tetszik a családomnak is. De komolyra fordítva a szót: nem szoktam fogadkozni, teszem a dolgom, amely – azt gondolom másoknál is – sok kihívással, aggodalommal, de még több örömmel jár. Van egy Dumtsa Jenő-portré az irodám falán, melyre az elmúlt év nehézségei közepette gyakran felnéztem. Vajon ő most mit tenne? „Szeresd a várost, és tegyél meg minden tőled telhetőt.” Mintha ezt mondta volna. Ez erőt adott a mindennapi küzdelmekhez. Mottóként azt tudom mondani, melyet a 2012-es összvezetői értekezleteken szinte minden prezentáció végére betettem, de a lakosság és saját érdekünk is, hogy ezt tegyük: „Nem fordulunk vissza, nem ígérünk, cselekszünk.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 27. 12:16, szombat | PR

Az év felelős foglalkoztatója a Jánosik Kft.

Év felelős foglalkoztatója díjat nyert a Jánosik és Társai Kft. a nagyvállalati kategóriában.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Életmód

Erdősítés: Cél, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka legyen erdős terület

A kormány célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százaléka erdővel, fával borított terület legyen - hangsúlyozta az Agrárminisztérium (AM) parlamenti államtitkára pénteken a Csongrád-Csanád vármegyei Dócon.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Kék hírek

Székkel támadt tanárára egy diák, vádat emeltek ellene

A 9. osztályos tanulók a tanórán székkel támadt tanárára az egyik szolnoki iskolában - tudatta a főügyészség helyettes sajtószóvivője pénteken közleményben az MTI-vel.

2024. Április 27. 06:00, szombat | Belföld

Mentőautó ütközött Budapesten, többen megsérültek

Mentőautó ütközött össze egy személyautóval Budapesten a Nagykörúton, a Király utcánál péntek este, a karambolban többen megsérültek.