Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Szeptember 24. 07:29, szombat | Kék hírek
Forrás: OrintPress

3,5 milliós kábellopás a HÉV vonalán

3,5 milliós kábellopás a HÉV vonalán

Péntek délelőtt kábellopás volt a szentendrei HÉV Tímár utcai megállójánál. Ezért a szerelvények délután fél 5-ig csak Kaszásdűlő és Szentendre illetve Békásmegyer között közlekedtek.

A Batthyány tér és Kaszásdűlő között HÉV-pótló autóbuszokkal lehetett utazni. A pótlóbuszok a HÉV-vel megegyező sűrűséggel jártak, és a szokásos HÉV-pótló megállókban lehetett rájuk felszállni - közölte a BKV.

A BKV szerint a péntek délelőtti kábellopás is speciálisan szervezett elkövetők műve. Az utóbbi években jelentősen megnőtt a kábeltolvajok okozta anyagi kár. A kábel- és felsővezeték-rendszer megrongálásával és eltulajdonításával tavaly mintegy 224 milliós kára származott a fővárosi tömegközlekedési cégnek. Az idei évben eddig 76 millió Ft-os kár érte a BKV-t.

Az anyagi károkozáson túl a tolvajok veszélyeztetik a HÉV és villamosközlekedés biztonságos üzemeltetését is, akadályozzák a zökkenőmentes utazást, ugyanis ilyenkor gyakran kell forgalomkorlátozásokat életbe léptetni a helyreállítás időtartamára. A feszültség alatt álló kábelek eltulajdonítása a tettesek számára sem veszélytelen kísérlet, az egyenáramú hálózat érintése ugyanis az áramütésen kívül súlyos égési sérüléseket, tüzet okozhat.

Márciusban precedensértékű ítélet született kábellopás-ügyben, hiszen 7 vádlott esetében született jogerős bírói ítélet, amikor 1 év 10 hónaptól egészen 5 évig terjedő letöltendő szabadságvesztésre ítélték őket.

A rendőrség közreműködése mellett a BKV továbbra is számít az utasok együttműködésére a kábellopások megakadályozása, illetve felderítése érdekében.

OrientPress Hírügynökség
Kép: OrientPress Hírügynökség / archívum

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 07:51, kedd | Kék hírek

Drogterjesztői hálózatot számolt fel a rendőrség

Drogterjesztői hálózatot számolt fel egy időben, több összehangolt rajtaütéssel a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda (KR NNI), a Terrorelhárítási Központ (TEK) műveleti egysége és a Pest vármegyei rendőrség

2024. Április 15. 14:14, hétfő | Kék hírek

Pillangókéssel szúrta meg, belehalt - Videó

Vádat emeltek az Erzsébet téri halálos késelés ügyében.

2024. Április 12. 14:19, péntek | Kék hírek

Több mint ezer liter alkoholos italt találtak a pénzügyőrök Nagylaknál

Több mint ezer liter alkoholos italt, valamint cigarettát találtak a pénzügyőrök Nagylaknál egy román furgonban - tájékoztatta Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) pénteken az MTI-t.