Városlista
2024. május 19, vasárnap - Ivó, Milán

Hírek

2016. Október 20. 11:00, csütörtök | Helyi
Forrás: MTI

4. Országos Rajzfilmünnep

4. Országos Rajzfilmünnep

Országszerte több mint 50 helyszínen mintegy 120 magyar és nemzetközi, valamint klasszikus és kortárs animációval várja a közönséget az immáron negyedik alkalommal megszervezett Országos Rajzfilmünnep október 29-én.

Az Országos Rajzfilmünnep a legkisebb gyerekektől a pályaválasztás előtt fiatalokig, a legkülönbözőbb korosztályok számára kínálja a közösségi filmnézés élményét - mondta el M. Tóth Géza Balázs Béla-díjas animációs filmrendező, a fesztivál ötletgazdája és a Kedd Animációs Stúdió vezetője az esemény szerdai sajtótájékoztatóján Budapesten.

Az idei helyszínen között van a főváros mellett Balassagyarmat, Cegléd, Dunaújváros, Sárospatak, Szentendre, Szombathely, valamint Zalakaros és Adony is.

Hozzáfűzte: a hazai animációs műhelyek alkotásainak bemutatásával szeretnének tenni azért is, hogy megnyerjék a szakma számára a tehetséges vidéki és fővárosi fiatalokat.

Az idei rendezvényen kiemelt szerepet kapnak a jövőre 40 éves első egész estés magyar rajzfilm, a Ludas Matyi alkotója, Dargay Attila (1927-2009) filmjei - hangsúlyozta Sánta László projektvezető. Emellett szerepel a kínálatban a Vuk, a Macskafogó, a Szaffi, a Magyar Népmesék, a népszerű Bogyó és Babóca és a Kecskeméti Animációs FilmFesztivál díjnyerteseinek válogatásai is.

A rajzfilmünnep fővédnöke Dargay Attila özvegye, Henrik Irén, aki a sajtótájékoztatón arról beszélt: bár sok a jó animáció, kevés a kifejezetten gyerekeknek készült mai alkotás, ezért nemes cél újra megismertetni a magyar animáció 1990-es évekkel lezáródó első aranykorának termését.

A gyerekek nagyon érzékenyek és aktívak, nagyon nehéz filmet készíteni nekik - hangsúlyozta, felidézve, hogy Dargay Attila félkész forgatókönyveit általában gyerekeknek elmesélve tesztelte, figyelve minden reakciójukat.

A részletes program a rajzfilmunnep.hu oldalon olvasható. A vetítések a legtöbb helyszínen ingyenesek, másutt jelképes összegű vagy kedvezményes jegyekkel várják az érdeklődőket. A rendezvényt a Nemzeti Kulturális Alap (NKA) támogatja.

Fotó: youtube.com

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 19. 17:32, vasárnap | Belföld

Hajóbaleset Verőcénél - BRFK: továbbra is keresik az eltűnteket

Továbbra is keresik a szombat éjjeli dunai hajóbalesetben eltűnteket, a Verőcétől délre található teljes magyarországi folyószakaszon

2024. Május 19. 17:10, vasárnap | Sport

Emilia Romagna Nagydíj - Verstappen győzött Imolában

A címvédő és háromszoros világbajnok Max Verstappen, a Red Bull versenyzője nyerte a Forma-1-es Emilia Romagna Nagydíjat vasárnap, ezzel tovább növelte az előnyét az összetettben.

2024. Május 18. 16:00, szombat | Belföld

Baleset-tűz

Meghalt egy ember egy dombóvári háztűzben

2024. Május 18. 11:00, szombat | Sport

RÖVIDHÍR!

3x3-as olimpiai selejtező - Győzött a férfi válogatott, szombaton dől el a továbbjutás