Városlista
2024. május 6, hétfő - Ivett

Hírek

2016. Május 30. 12:42, hétfő | Külföld
Forrás: Kertész Róbert, az MTI tudósítója jelenti:

A franciaországi Eb szurkolói ellen tervez támadást az Iszlám Állam

A franciaországi Eb szurkolói ellen tervez támadást az Iszlám Állam

Egy hétfői brit lapértesülés szerint a párizsi és brüsszeli merényletek egyik szervezője, Salah Abdeslan számítógépében talált adatok arra vallanak,

hogy az Iszlám Állam dzsihadista szervezet nagyszabású terrortámadásokat tervezhet a franciaországi labdarúgó Európa-bajnokság angol és orosz szurkolói ellen.

A The Sun - a legnagyobb példányszámú brit tömeglap - brit biztonsági és kormányzati forrásai szerint a francia és a belga vizsgálati hatóságok a laptopban lelt információkból arra következtetnek, hogy a terrorcsoport mindenekelőtt a Marseille-ben június 11-én esedékes angol-orosz mérkőzés szurkolói elleni merényletre készült.

A lapnak név nélkül nyilatkozó brit illetékesek szerint a számítógépes adatokban drónokról is szó esik, és a biztonsági szakértők a beszámoló szerint attól tartanak, hogy az Iszlám Állam akár vegyi fegyvereket is bevethet a nézők ellen a stadion fölé irányított repülő szerkezetekről.

A laptopból kinyert információkból arra is lehet következtetni, hogy a dzsihadista csoport öngyilkos merényletekkel vagy automata fegyverekkel végrehajtott támadásokat is tervezhet a szurkolók ellen, nem feltétlenül a stadionban és a környező biztonsági zónában, hanem Marseille szórakozó negyedeiben, ahol az angol szurkolók a mérkőzés előtt várhatóan nagy számban összegyűlnek majd.

A The Sun idézi a belga biztonsági szolgálatok egy illetékesét, aki szerint a laptopban talált célpontlista elején szerepel Marseille óvárosi kikötői negyede.

Salah Abdeslam az egyetlen életben maradt tagja annak a dzsihadista csoportnak, amely 130 emberrel végzett a november 13-án elkövetett párizsi merényletsorozatban.

Az európai körözési listát vezető, 26 éves Abdeslamot március 18-án fogták el Brüsszelben, és a The Sun beszámolója szerint ekkor találták nála az Európa-bajnokság elleni merényletterveket tartalmazó laptopot.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 06. 12:42, hétfő | Külföld

Nem hadászati nukleáris fegyverek bevetését imitáló hadgyakorlatot rendelt el az orosz elnök

Utasította az orosz fegyveres erők vezérkarát Vlagyimir Putyin orosz elnök, hogy készüljön fel egy olyan hadgyakorlatra, amelyen nem hadászati nukleáris fegyverek használatát fogják gyakorolni

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.

2024. Április 29. 17:26, hétfő | Külföld

Európai Autógyártók Szövetsége: sokkal több töltőpont szükséges az uniós klímacélok eléréshez

Az Európai Unióban évente a jelenleginél nyolcszor több elektromos járművek feltöltéséhez szükséges infrastruktúrát kell telepíteni 2030-ig az uniós klímasemlegességi célok eléréséhez

2024. Április 29. 17:24, hétfő | Külföld

Romlott áprilisban a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban

Áprilisban a várt javulás helyett romlott a gazdasági hangulat az euróövezetben és az EU-ban az Európai Bizottság Gazdasági és Pénzügyi Főigazgatósága, a DG ECFIN (Directorate General for Economic and Financial Affairs) hétfői jelentése