Városlista
2024. április 27, szombat - Zita

Hírek

2020. Április 07. 17:41, kedd | PR

A gázkazán valóban veszélyes?

A gázkazán valóban veszélyes?

A szén-monoxid mérgezés valós probléma. Minden évben számos esetről hallani, ahol ez okozott halált.

Az értelmetlen halál megelőzésére azonban számos dolgot tehetünk, és mindössze csak egy kis odafigyelésre van szükség hozzá részünkről. A szén-monoxid mérgezés valós probléma. Minden évben számos esetről hallani, ahol ez okozott halált. Az értelmetlen halál megelőzésére azonban számos dolgot tehetünk, és mindössze csak egy kis odafigyelésre van szükség hozzá részünkről.

A szén-monoxid mérgezés a szén-monoxid gáz belélegzésének következménye. Bármely otthonban könnyen előfordulhat ez, ahol bármilyen célból gázt használnak, ugyanakkor épp ilyen könnyen el is kerülhető a probléma. Mivel azonban ez az egyik leggyakoribb háztartási baleset, nagyon fontos szót ejteni róla, és arról is, hogyan lehet megóvni magunkat tőle.


A mérgezés legrosszabb esetben akár halált is okozhat, pedig a baj általában odafigyeléssel elkerülhető. Legtöbbször rossz kazánok és kémények okoznak problémát, ezért fontos, hogy háztartásunkban rendszeresen ügyeljünk ezek karbantartására és ha szükséges, cseréjére.

A wikipédia szerint a fő mérgezési okok az alábbiak:

- A cirkóberendezés meghibásodása.
- A rossz állapotú, korszerűtlen kémény.
- A kipufogógáz felhalmozódása zárt térben (általában a garázs).
- Zárt térben, hermetikusan záródó nyílászárók között üzemeltetett fűtőkészülék, amely belső levegőt használ.

A leggyakoribb gondot tehát a különböző kémények, kályhák, kandallók, gázsütők, gázszárítók, gázkazánok, gáz vízmelegítők, zárt térben használt barbecue-, vagy grillsütők, autók, illetve általánosan bármely zárt térben működtetett belsőégésű motorok okozzák.

Ebből is látható, hogy a különféle gyártók fűtőkészülékei, gázkazánai előkelő helyet foglalnak el a kockázati tényezők listáján.

A listából az is kiderül, hogy ez a probléma közel sem csupán a fűtési szezonban okoz gondot. A mérgezés nehéz felismerhetősége is ront a helyzeten, azonban a megelőzés könnyebb, mint gondolnánk.

A kazánok esetében a nyílt égésűek elkerülése már hatalmas előrelépést jelent. Ezt 2016 óta szabályozzák is, azaz, már csak kondenzációs kazán telepítése lehetséges az otthonokba. A magyar kazán állomány ugyanakkor jóval öregebb nyugat-európai társainál, de évről évre tudatos vásárlók zöme cseréli le kazánját, mely során figyelembe veszik a biztonságos működést is a költséghatékonyság mellett. A kondenzációs kazánok esetében ugyanis egyértelműen meg kell említenünk a hatékonyságot is a biztonság mellett.

A minőségi fűtőberendezések gondos kiválasztásával és rendszeres karbantartásával tehetjük tehát a legtöbbet magunkért és a mérgezés elkerüléséért. Ha erre azonban nincs lehetőségünk, mindenképp használjunk olyan készülékeket, amik időben figyelmeztetnek a bajra.

A különféle szén-monoxid érzékelő berendezések minden otthonban javasoltak, de a korszerűtlen, régi kazánokkal és kéményekkel rendelkező házak esetében egyenesen ajánlott egy ilyen néhány ezer forintos készülék beszerelése.

A beszerelés során néhány dologra érdemes kiemelt figyelmet fordítani, például annak elhelyezésére. A mennyezet síkjától lejjebb, de lehetőség szerint az ajtók és ablakok felső szélénél feljebb szereljük fel azokat a teljes biztonság érdekében. Olyan helyet érdemes választani, ahol a riasztás hangját kiválóan halljuk, akár éjszaka is. Ez akár azzal is járhat, hogy nagyobb méretű ház esetében több érzékelő is elhelyezésre kerül.

Tegyünk meg tehát mindent a saját és családunk biztonsága érdekében. Jó minőségű kondenzációs kazánnal és működőképes CO érzékelővel biztosan elkerülhetjük az értelmetlen baleseteket és esetleges halálozást is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.