Városlista
2024. április 24, szerda - György

Hírek

2019. Október 02. 09:05, szerda | Helyi

„A hála az a szó, ami a legjobban kifejezi a Szentendréhez kötődő érzéseimet” - Interjú Móricz Jánossal

„A hála az a szó, ami a legjobban kifejezi a Szentendréhez kötődő érzéseimet” - Interjú Móricz Jánossal

Mi a legkorábbi és legkedvesebb emléke, élménye Szentendréről? Hogyan írná le a városát egy idegennek? Milyen érzés szentendreinek lenni? Mi a kedvenc időtöltése? Sorozatunk utolsó részében Móricz János válaszolt a kérdésekre.

- Mi a legkorábbi, illetve legkedvesebb emléke, élménye Szentendréről?
- A legkorábbi emlékem a Szent András Óvodához és Iskolához kötődik, még az 1990-es évek elejéről. Minden reggel a Bükkös patak mentén, idilli környezetben sétálva jutottunk el az intézménybe. Az ősz gyönyörű színekkel tette varázslatossá a tanév elejét. Faleveleket és terméseket gyűjtöttünk szüleimmel, amelyekből a foglalkozások keretében hangulatos alkotások születhettek. Talán a legélesebben az óvoda előtti gesztenyefák nyújtotta lehetőségek maradtak meg. A gesztenyegyűjtési verseny, a szúrós burokkal történő csata, vagy a távolugrás párbaj a Bükkös-patakon át.

- Hogyan írná le röviden a városát egy idegennek?
- Elsősorban javasolnám, hogy a hangulata megalapozásához olvassa el Vas István Szentendrei elégia című versét, aminek az első három sorát szeretném idézni: „A templomokra rávillan az alkony, a kusza város csillog bíborában, csobban a Duna lassú vize halkan…” Szentendre a templomok városa. A templomokon keresztül megfejthető a város történelme, soknemzetiségű kultúrája, a polgárok nemzeti identitása, Szentendre kulturális öröksége. Elég csak néhány kulcsszót mondani: építkező szerbek, katolikus dalmátok, hűséges protestánsok, bátor zsidók, menedéket találó művészek, filozófusok. E változatos múlttal rendelkező Duna-menti város egyedi színt hoz Magyarország térképére.

- Milyen érzés szentendreinek lenni? Miért kötődik Szentendréhez?
- Talán a hála az a szó, ami a legjobban kifejezi a Szentendréhez kötődő érzéseimet. Minden ideköt: a gyerekkorom, a családom, a közösségem és a munkám is. A kötődés szép lassan, de biztosan fejlődött és alakult az életemben. Mire egyetemista lettem, már nem volt kérdés, hogy hol szeretnék családot alapítani, hol szeretnék aktív szereplője lenni a közéletnek. Szerettem Budapesten tanulni, de minden nap örömmel és büszkén jöttem haza az otthonomba, Szentendrére.

- Milyennek szeretné látni Szentendrét 10 év múlva?
- Szentendrét egy fejlődő, innovatív, mégis a kisvárosias, barátságos hangulatát megőrző városnak szeretném látni 10 év múlva, ahol köszönnek egymásnak az emberek, ahol közösséget építenek, ahol szeretnek élni.

- Mi a legkedvesebb foglalatossága magánemberként?
- Nagy öröm számomra, hogy az Offline Center ifjúsági központ vezetésével, fejlesztésével egy olyan szolgálatot végezhetek, ami nap mint nap feltölt és inspirál, nem mellesleg hasznos is. Emellett szeretek a családdal utazni, túrázni, a természetben időt tölteni, a városban sétálni vagy akár a barátaimmal zenélni.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 23. 12:07, kedd | Belföld

Szijjártó Péter: újabb légijárat indul nyártól Magyarország és Kína között

Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros, Hszian is közvetlenül elérhető lesz Budapestről

2024. Április 23. 12:03, kedd | Belföld

Varga Mihály: az IMF is megerősítette, a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára

Az Európai Bizottság után a Nemzetközi Valutaalap (IMF) is megerősítette: a magyar gazdaság idén visszatér a növekedési pályára, jövőre az uniós rangsor élmezőnyében lehet

2024. Április 23. 06:54, kedd | Belföld

Faültetési napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet

Április 22-e, a Föld napja alkalmából Nemzeti Faültetési Napot hirdet a 10 millió Fa civil szervezet országos közössége.