Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2019. Szeptember 16. 23:34, hétfő | Helyi

A „Hej Jancsikától” Rocky legendás slágeréig (képgalériával)

A „Hej Jancsikától” Rocky legendás slágeréig (képgalériával)

Többekben sablonos kép él a katonazenekarokról. Ezért is volt sokak számára meglepő az az élvezetes és színes muzsikálás, amelyet négy város Helyőrségi Zenekarától hallhattak a IX. Regionális Katonazenekari Fesztiválon.

A Tata, Debrecen, Székesfehérvár és Szentendre Helyőrségi Zenekar szeptember 14-ének délutánján sokak számára tette még szebbé a hétvégét. Nem csak a magas színvonalú zenélésükkel, hanem annak repertoárjával és előadási módjával is.

Délután 3 órától Szentendre több pontján jelentek meg a zenekarok. A hagyományos katonai indulók sem hiányzottak, de azok között is voltak olyanok, amelyek kuriózumnak számítottak. Mint a konferansziétól megtudhattuk, az Osztrák-Magyar Monarchia idejében megszokott dolog volt, hogy a zenekari karmesterek maguk is szereztek saját zenét. Ezt a hagyományt élesztette fel Ruff Tamás, a Székesfehér Helyőrségi Zenekar karmestere, aki régi kuruc dallamokból készített feldolgozást, igen nagy sikerrel.

Mind a négy zenekar kitett magáért a szórakoztatásban. A hagyományos melódiák és népdalok (pl. az „Én elmentem a vásárba”, vagy a „Hej, Jancsika, Jancsika” dalt éneklése) mellett olyan közkedvelt slágereket játszottak el pazar előadásban, mint a Rocky vagy az Óz a csodák csodája című mozifilm világhírű betétdalait, Jerry Goldsmith jólismert slágerét, a Dakota című mű több tételét, vagy éppen dobszólókat. Az előadásmód sem volt szokványos, hisz az egyhelyben állás helyett folyamatos mozgásban, különböző formációkat alkottak a zenészek.

A fesztivált a négy összevont zenekar fejezte be közös zenéléssel. Ahogy a műsorközlő jelezte: a zenekarok abban a reményben jártak itt, hogy jövőre sor kerül a X. Regionális Katonazenekari Fesztiválra is.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 25. 08:13, csütörtök | Sport

A végén fordított a Fradi, döntőbe jutott a Magyar Kupában

A már bajnok Ferencváros jutott másodikként a labdarúgó MOL Magyar Kupa fináléjába, mivel szerdán hátrányból fordítva 2-1-re legyőzte a másodosztályban éllovas Nyíregyházát, Balmazújvárosban.

2024. Április 25. 08:02, csütörtök | Sport

Második helyen zárt Benyó Máté Nyirádon

A szezonnyitó máriapócsi győzelem után Nyirádon a második helyet szerezte meg a Korda Racing csapatában versenyző Benyó Máté, Kovács Sámuel a dobogó legfelső fokára állhatott.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

Használtautó-kereskedőt buktattak le az adóellenőrök

Megbukott az adóellenőrzésen az a használtgépjármű-kereskedő, aki nyilvántartásait meghamisítva fiktív kölcsönszerződésekkel fedte el bevételeit.

2024. Április 25. 06:00, csütörtök | Belföld

A kormány felszólította az üzemanyag-kereskedőket, hogy áraikat igazítsák a régiós átlaghoz

A kormány felszólítja az üzemanyag-forgalmazókat, hogy áraikat önkéntes alapon igazítsák a régiós átlaghoz, hogy a magyar üzemanyagárak ne szakadjanak el attól - jelentette be a nemzetgazdasági miniszter szerdán.