Városlista
2024. április 19, péntek - Emma

Hírek

2019. Október 03. 08:04, csütörtök | Helyi

„Csend” - Interaktív kiállításmegnyitó az Ur Eleonóra Batik Galériában

„Csend” - Interaktív kiállításmegnyitó az Ur Eleonóra Batik Galériában

Rendhagyó módon nyílt meg Ur Eleonóra és Kelemen Ágnes új, közös kiállítása: elsőként egymást kérdezték a másik művészi hitvallásáról, majd a nézők meséket és verseket azonosíthattak be egy-egy kiállított művel.

A fenti címet adta a két művésznő az Ur Eleonóra Batik Galéria új kiállításának, amelyt oly módon nyitottak meg, hogy egymásnak tettek fel kérdéseket. Például arról, hogy honnan volt az indíttatás a művészeti pályára, honnan jön az ihlet egy-egy alkotáshoz, mi volt a kedvenc gyermekkori játékuk, vagy hogy miért éppen azt a művészi technikát választotta a másik, amely módon alkot.

Kelemen Ágnes: „Bújj elő” – „Csend” – „Vadnak születtem”

Ur Eleonóráról megtudhattuk, hogy sokáig „csak” feleség és családanya volt, majd egy betegség ébresztette rá arra, hogy a teste azt üzeni, nincs minden rendben vele lelkileg. Elgondolkodott azon, hogy mi hiányzik az életéből, s rájött, hogy szüksége van arra, hogy a benne szunnyadó alkotási vágyát továbbra is megélhesse. Így újra visszatért az indonéz eredetű batikoláshoz, ahhoz az ősi, kétezer éves textilfestő eljáráshoz, amelyben megtalálta a saját művészeti stílusát.

Kelemen Ágnes: „Engedd el” – Ur Eleonóra: „Turmalin”

„Festményeimen az élet – szemnek olykor láthatatlan, mégis jelenlevő – kisugárzását, s a természet merész színkavalkádját mesélem minduntalan. A batikfestés esetlegessége és lassú meditatív kibontakozása ejtette rabul szívemet. Példaképem Amrita Sher-Gill és Frida Kahlo. Mindkét nő úttörő volt életében, útjukat önállóan, a kor iskolai keretein kívül járták, és érzéseiket a színek és formák nyelvén énekelték, máshoz nem foghatóan. Képeimmel közvetítek Ég és Föld között, s mindenkinek üzenem: legyünk nyitottak a világra és befogadóak az új iránt!” – vallja Ur Eleonóra.

Ur Eleonóra: „Anya archetípus: Korall” (baloldalon) – „Bölcs asszony archetípus: Akvamarin” (jobboldalon)

A batikolást egyetlen művészeti intézményben sem oktatják Magyarországon, de Eleonóra gyermek- és felnőtt tanfolyamokon is tanítja. (A tanfolyam iránt érdeklődők az ureleonora.com honlapon találnak további tudnivalókat.)

Kelemen Ágnes: „Kékszakáll” – „Álmatlanság”

Kelemen Ágnes - aki szintén anya, és a hétköznapjai ugyanolyan teendőkkel vannak teli, mint mindenki másnak - arról mesélt, hogy az ő festményeihez gyakran egy-egy olyan érzelem adja az ihletet, amelyet nem tud megélni, s így azok a festményeiben jelennek meg. Amióta pedig fest, azóta teljesen más szemmel látja a világot, legyen szó a kert szépségeiről vagy az emberi jellemekről.

A kiállítás 2019. október 31-ig tekinthető meg az Ur Eleonóra Batik Galériában (Szentendre, Dumtsa Jenő u. 15.)

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 19. 15:06, péntek | Belföld

Nagy Márton: önfenntartó társasággá kell válnia a Magyar Postának

A kormány azt várja a Magyar Posta Zrt.-től, hogy legyen önfenntartó, folytassa a zöld és digitális átállást, szolgáltatásait pedig továbbra is biztosítsa mindenki számára lakóhelytől függetlenül

2024. Április 19. 15:03, péntek | Életmód

Novemberben kerül országszerte a mozikba Herendi Gábor új filmje

Novemberben 28-tól kerül a országszerte a magyar mozikba Herendi Gábor Futni mentem című új romantikus vígjátéka.

2024. Április 19. 14:58, péntek | Belföld

KSH: Drágább az üzemanyag Magyarországon a környező országok átlagánál

Az EU Weekly Oil Bulletin legfrissebb adatai alapján Magyarországon a 95-ös oktánszámú motorbenzin átlagára 640, míg a régiós országokban 620 forint volt.