Városlista
2024. április 16, kedd - Csongor

Hírek

2011. Július 29. 07:21, péntek | Életmód
Forrás: HírTV

A jövő héten elkezdődhet a parlagfűszezon

A jövő héten elkezdődhet a parlagfűszezon

Akár már a jövő héten elkezdődhet a parlagfűszezon, ha felmelegszik az idő. Az országos tisztifőorvos azt javasolja hogy még a tünetek előtt kezdjék el szedni a gyógyszereiket az pollenre érzékenyek.

A gyomnövény kiirtását már törvény írja elő. Akinél ennek ellenére parlagfüvet találnak, akár 5 millió forint bírságra is számíthat.

Az esős időben nem kezdődött el a gyomnövény virágzása, de már sokaknál megjelentek az allergia jellegzetes tünetei.

Az allergiát kiváltó gyomnövényt mindenhol kötelező irtani. Aki ezt nem teszi meg, azt megbüntetik. Győr-Moson-Sopron megyében az elmúlt évben 38 esetben szabtak ki bírságot, több mint 10 millió forint értékben.

Belterületen, hogyha kevesebb mint 50 négyzetméter, 15 ezer forintra meg lehet bírságolni, belterületen egyébként csak a jegyző bírságolhat, de hogyha már a 200 négyzetmétert eléri, és egy hektárnál kevesebb, akkor a bírság összege 750 ezer forint. Ha egy hektárnál nagyobb, már 5 millió forint lehet a bírság belterületen.

Idén a győri önkormányzat helikopterrel is ellenőrzi a parlagfüves területeket. A megyei kormányhivatalok mellett az ÁNTSZ és tisztiorvosi szolgálat pollencsapdákkal ellenőrzi a parlagfű-koncentrációt.

A parlagfűre Magyarországon majdnem 2 millióan allergiásak. Az allergia elleni készítményeket nem támogatja az OEP, ezért a tisztifőorvos azt tanácsolja, aki teheti inkább kerülje el a gyomnövényes területeket.

A parlagfűszezon október végéig tart. (rá)

hírTV

Címkék: parlagfű

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 16. 13:09, kedd | Életmód

Kimagasló a településfásítási program iránti érdeklődés

Kimagasló volt az érdeklődés idén a településfásítási program iránt, háromszoros volt az igénye a pályázóknak - közölte az Agrárminisztérium helyettes államtitkára kedden a somogyi Iharoson.

2024. Április 16. 07:48, kedd | Életmód

Mesterséges intelligenciával alkotott műsorvezető mutatkozott be a Deltában - Videó

A mesterséges intelligencia (MI) segítségével megalkotott műsorvezető mutatkozott be a Duna tudományos-ismeretterjesztő műsorában, a Deltában - hangzott el az M1 hétfő esti Híradójában.

2024. Április 15. 14:10, hétfő | Életmód

Így csúsztak egymásnak az autók az M1-esen

Eseménydús videót közölt az autópályafenntrartó.

2024. Április 14. 06:00, vasárnap | Életmód

MÁV: idén már tizenöt emberéletet követelt a figyelmetlenség és a szabályok megszegése

Tizenöt emberéletet követelt már idén a figyelmetlenség és a szabályok megszegése - közölte honlapján szombaton a MÁV, körültekintő közlekedésre kérve az utazókat.