Városlista
2024. május 4, szombat - Mónika

Hírek

2013. Május 02. 09:36, csütörtök | Helyi
Forrás: lvp/MTI

A kerék jegyében telt a május elseje a Skanzenben

A kerék jegyében telt a május elseje a Skanzenben

A kerék jegyében telt a május elseje a Skanzenben, ahol a Kerekező Alkotónapon a fogatok és díszes hintók mellett trükkös bringák, múltidéző velocipéd és bicikli alkatrészekből készített hangszerek várták a közönséget.

A szerdai programokban a hagyományos majális és a hozzá kapcsolódó szokások is megelevenedtek. A Kocsik és szekerek című új állandó kiállítás apropóján idén a kerék volt a témája az alkotónapnak, amelynek pályamunkáiból kiállítás nyílt szerdán.
A rendezvényen vendégmúzeumok is jelen voltak, amelyek számos meglepetéssel szolgáltak: a Magyar Műszaki és Közlekedési Múzeum keréktörténelmi bemutatót kínált, a győri Mobilis Interaktív Kiállítási Központ fizikusai a kerék működését modellezték, míg az esztergomi Duna Múzeum munkatársai vízi kereket, csigavonalas vízemelőt és egy kis hajómalmot is működtettek. A Bajor Gizi Színészmúzeum segítségével a vándorszínészet kulisszatitkaiba lehetett betekinteni, a modern járművek iránt érdeklődők számára pedig a Magyar Autóklub ajánlott régi autós kisfilmeket és bárki kipróbálhatta a "részeg szemüvegek" akadálypályáját.

Persze nem hiányozhatott a majálisból a májusfaállítás sem, de emellett a látogatók a nap folyamán készíthettek vonat makettet és szélforgót, izgulhattak a Járgány-futamon, s akárcsak a régi vásárokból, innen sem hiányozhatott a kürtöskalács vagy a kosaras körhinta.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 04. 08:35, szombat | Sport

Férfi divízió I/A-vb - Hosszabbításban győzelem az olaszok ellen, szombaton dől el a feljutás

A magyar férfi jégkorong-válogatott hosszabbítás után 3-2-re legyőzte a házigazda olasz csapatot pénteken a bolzanói divízió I/A-világbajnokság negyedik fordulójában.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Bulvár

Kövér László az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta

Khálid bin Hilál Al-Máváli sejket, az Ománi Szultánság Súra Tanácsának elnökét fogadta Kövér László, az Országgyűlés elnöke az Országházban - közölte az Országgyűlés Sajtóirodája pénteken az MTI-vel.

2024. Május 04. 06:00, szombat | Belföld

Szijjártó Péter szerint az elmúlt években a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg

Az elmúlt évek súlyos kihívásai során a magyar külpolitika mindig a jó válaszokat találta meg, eközben Brüsszel kudarcot vallott a válságokra történő reagálás során