Városlista
2024. április 25, csütörtök - Márk

Hírek

2020. Január 07. 20:28, kedd | PR

A leggyakoribb autópálya bakik

A leggyakoribb autópálya bakik

A rendőrség új akciója, hogy civil autóban ülve ellenőrzik a forgalmat és emelik ki a szabálytalankodókat. Ez egy kifejezetten jó kezdeményezés, mert mindenki csak nyerhet vele, legalábbis szerintünk.

A városi forgalomban vagy épp az autópályán haladva is gyakran találkozhatunk olyan autósokkal, akik nem tartják be a KRESZ szabályait. Van, hogy direkt és persze van, hogy figyelmetlenségből okoznak galibát, rosszabb esetben akár veszélyeztethetik is azokat, akik szabályosan közlekednek a forgalomban.
A sávhasználat és a leállósáv

Az autópálya bevezető szakaszán is, a reggeli dugóban ücsörögve, sokakat felbosszantanak a betolakodó autósok. Akik csak az utolsó utáni pillanatban óhajtanak a megfelelő sávba kerülni, ezzel feltartva a szabályosan közlekedőket. Bár szerencsére a zipzár szabályt egyre többen ismerik és használják, mégis sokszor akadnak olyanok, akik úgy gondolják, övék az út.

A másik ilyen kérdés a belső és a külső sávok önkényes használata. A belső sávban a megengedettnél jóval magasabb sebességgel haladók levillogják a másikat, minimális követési távolságot tartva. A belső sávot nem folyamatos haladásra találták ki, nem véletlenül él a jobbra tartás szabálya.

Érdemes felvenni a forgalom tempóját. A túl lassú haladás ugyanolyan gondot okozhat, mint a sebesség átlépése. Aki nem mer autópályán közlekedni, az inkább ne is tegye, válasszon alternatív útvonalat!

A leállósávban tilos haladni, csak akkor tartózkodhat egy jármű a leállósávban, ha műszaki meghibásodás miatt tovább haladásra képtelen (vannak kivételek persze, például ha úttisztítást végez vagy forgalmat ellenőriz).
Nincs érvényes matrica

Ha az autópályán jut eszünkbe, hogy elmaradt a matrica vásárlás, könnyen pánikba eshetünk, pedig nincs ok az aggodalomra! Nem kell azonnal lehajtani róla, de érdemes a legközelebbi pihenőhelyen megállni, és megvenni online az e-matricát. Ha megkaptuk e-mailben és SMS-ben az értesítést, már mehetünk is tovább.Hivatalosan, ha érvényes matrica nélkül hajtunk fel egy fizetős útra, akkor 60 perc áll rendelkezésünkre, hogy pótoljuk a mulasztást és megvásároljuk az autópálya matricát. Az autópályadíjak 2019-ben és 2020-ban ugyanannyi, azaz a 10 napos (heti) matrica ára 3 500 Ft, a havi 4 780 Ft, az éves pedig 42 980 Ft-ba fog kerülni. A megyei (egy megyére érvényes) matrica éves díja továbbra is 5 000 Ft. Ezekre az összegekre még egy tranzakciós költség kerül felszámításra a fizetéskor.
A rossz lehajtó

Nincs is annál bosszantóbb, mintha elvétjük a lehajtást az autópályáról. Akár előbbi, akár későbbi kijáraton hajtunk le, kénytelenek leszünk korrigálni. Vagy visszamegyünk a pályára a túloldali felhajtón vagy alsóbbrendű utakon haladva megyünk tovább. Érdemes GPS alapú navigációt használni, de jó, ha van nálunk offline eszköz is, azaz egy térkép - a biztonság kedvéért.

A legrosszabb eset, amiről sajnos a hírekben is olvashatunk, ha valaki a forgalommal szemben hajt fel az autópályára. Nem tudhatjuk, hogy mi áll a háttérben, hogy valaki nem ismeri ki magát az úton, nem jól tájékozódik vagy csak figyelmetlen volt. Ilyenkor semmi mást nem tehetünk, csak valahogyan biztonságban elkerülni, félre állni egy ilyen autós útjából. Valamint jelezni, hogy rossz irányba halad, és értesíteni a hatóságokat. A segítségnyújtásról se feledkezzünk meg.

Biztonságos autózást és bakiktól mentes, szabályos közlekedést kívánunk mindenkinek!

Ezek érdekelhetnek még

2024. Április 22. 19:37, hétfő | PR

Indul a Nemzeti Faültetés Napja: Legyen Magyarország Európa legzöldebb országa!

2024. április 22-én, a Föld napján indítja útjára a 10 millió Fa országos közössége a Nemzeti Faültetés Napját

2024. Április 16. 10:59, kedd | PR

K&H: ennyivel emelkedett a gyerekinfláció

háromezer forint ma már nem elég két hamburgerre, két évvel ezelőtt még három is kijött ennyiből

2024. Március 06. 10:17, szerda | PR

K&H: a látvány mindent visz

az iskolások zöme értékelné, ha szakembertől hallana a pénzügyekről

2024. Március 06. 07:26, szerda | PR

Új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt. – Itt a Napi Mázli

Tíz évvel az Eurojackpot hazai megjelenése és közel húsz esztendővel a legutóbbi magyar fejlesztésű lottó bevezetése után új számsorsjátékkal jelentkezik a Szerencsejáték Zrt.