Városlista
2024. május 10, péntek - Ármin

Hírek

2014. Szeptember 15. 07:33, hétfő | Helyi
Forrás: lvp/MTI

A magyar dal napja – a Szentendréről indult Sajnosbatárnak nem cél a hírnév

A magyar dal napja – a Szentendréről indult Sajnosbatárnak nem cél a hírnév

Húsz éve a hazai alternatív színtér egyik üde színfoltja a Szentendréről indult Sajnosbatár zenekar, amelyet azonban nagyon kevesen ismernek. A hírnevet kerülő csapat vasárnap este először játszott a magyar dal napján.

"Öten alakítottuk a zenekart 1994-ben, négyen a szentendrei Móricz Zsigmond Gimnáziumba jártunk. Az első koncertünk 1995-ben volt, úgyhogy lehet, hogy jövőre csinálunk valami különlegeset, bár nem szoktuk magunkat ünnepelni, az önmenedzselés teljes hiánya jellemez bennünket" - fogalmazott Cserkúthy Balázs basszusgitáros, a Sajnosbatár vezetője az MTI-nek.

A magyar dal napján a Sajnosbatár a Dohány utcai Roham Bárban lépett fel, itt az alternatív rock új generációs (Bozo, Kubalibre, TV Manci, Tündérvese) és évtizedek óta működő zenekarai zenéltek egy színpadon, utóbbiakat a Sajnosbatár mellett az 1988 óta létező Üllői Úti Fuck képviselte.
"Most játszunk először a magyar dal napján, a Roham Bár szervezői régóta szeretnek minket".

Az időnként dzsesszes és progresszív elemekkel kevert, amúgy ütős alternatív rockot játszó Sajnosbatár zeneileg valahol az egykori Kontroll Csoport és a Pál Utcai Fiúk vonala közé tehető, egészen egyedi szövegekkel, amelyek olykor viccesek, olykor kikacsintanak az irodalomra, olykor kissé trágárak. Zenésítettek meg Jeszenyin-, Ady- és Nagy László-verset is.

A magyar dal napja – a szentendrei Sajnosbatárnak nem cél a hírnév

"Szentendrén annak idején persze a város legendáját, a Bizottságot hallgattuk, meg az Európa Kiadót szerettük nagyon. Hatással voltak ránk, de a kezdetektől figyeltünk arra, hogy a zenénk jóval eklektikusabb legyen. Sok oka van annak, hogy nem futottunk be, de leginkább azon múlt, nem akartunk híresek és sikeresek lenni, így aztán lépéseket sem tettünk ennek érdekében. Nekünk a zene mindig hobbi volt, nem szerettünk volna producerek vagy zenei rendezők kénye-kedve szerint dolgozni, megalkudni" - fejtette ki Cserkúthy Balázs.

EfZámbó István, a Bizottság egykori tagja tíz évvel ezelőtt azt mondta, hogy a Sajnosbatár az ő katasztrófazenekari hagyományaikat viszi tovább. "Azóta kissé megszelídültünk" - jegyezte meg az együttes vezetője.

A Sajnosbatárnak azért megjelent két lemeze (Rohanás, rohadás - 1999, Nyald ki a szívem - 2006), és bár ritkán, de folyamatosan koncertező zenekar maradt napjainkra is. A basszusgitáros kitért arra, hogy amikor megjelent a második CD, akkor az kicsit megdobta a zenekar ismertségét, a csapatnak azóta évi 15-20 fellépése van klubokban, kétszázan járnak több-kevesebb rendszerességgel megnézni őket.
"A nyári fesztiválokról alapból kihagynak minket, mert nem vagyunk annyira ismertek, és ezért a rádió sem játszik minket".

"A legutóbbi lemez megjelenése óta nyolc év telt el, és azóta van mintegy 15 új dalunk, amelyek szerepelnek a koncertrepertoárban. Készülünk a harmadik albumra, valószínűleg jövőre jön ki, szerzői kiadásban" - jegyezte meg a zenekarvezető, aki civilben könyvkiadót és egy biogazdaságot visz.

A zenekar tagja még Szabó Enikő (ének, szaxofon), aki egy esztergomi zeneiskolában tanít népdalt, Könczöl János (gitár, ének), aki számítógép-operátorként dolgozik, illetve Aknay Zoltán (dob), aki több együttesben is játszik.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Hszi Csin-ping: Kína és Magyarország mindig barátok voltak

Kína és Magyarország mindig barátok voltak, de történelmük során most a legjobb a kapcsolat a két ország között - jelentette ki Hszi Csin-ping, a Kínai Népköztársaság elnöke csütörtökön Budapesten.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Belföld

Orbán Viktor: támogatjuk a kínai békekezdeményezést

Támogatásáról biztosította az ukrajnai konfliktus lezárását célzó kínai békekezdeményezést csütörtökön, a Hszi Csin-ping kínai államfővel közösen tett sajtónyilatkozatában Orbán Viktor miniszterelnök.

2024. Május 10. 06:00, péntek | Kék hírek

Állást hirdető munkáltatókat vizsgált a NAV

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) az elektronikus álláskereső platformok hirdetményei nyomán is vizsgálja, hogy a foglalkoztatók betartják-e a dolgozók bejelentésének szabályait - közölte a hivatal csütörtökön az MTI-vel.

2024. Május 09. 13:30, csütörtök | Bulvár

Teniszpálya alatt találták meg a ferencesek 500 éve eltűnt templomát Visegrádon

A Zsigmond király idején épült Szűz Mária templom romjait találták meg egy teniszpálya alatt, a visegrádi műemlékegyüttes újjászületését megelőző régészeti feltárás során.