Városlista
2024. május 2, csütörtök - Zsigmond

Hírek

2013. Március 16. 08:00, szombat | Helyi
Forrás: lvp / PMRFK

A Megyeri hídon segédmotorral? Hogyan?

A Megyeri hídon segédmotorral? Hogyan?

Lehet-e közlekedni a Megyeri hídon segédmotorral – tette fel a kérdést egy Kedves Olvasónk a közelmúltban. Kérdésére a Pest Megyei Rendőr-főkapitányság Közelekedésrendészeti Osztályának segítségével válaszolunk.

Megkeresést követően a megyei kapitánysághoz fordultunk segítségért, hogy teljeskörű és hiteles választ tudjunk adni olvasói kérdésre, melyet azért tett fel nekünk egy Szentendréről Dunakeszire munkába járó olvasónk, mert több ellentmondásos véleményt talált erről az interneten.

A KRESZ szabályok szerint a Megyeri híd forgalmi sávjaiban nem közlekedhetnek a segédmotor-kerékpárosok, ezt azonban megtehetik a biciklis úton néhány szabályt betartva. Mindezt a főkapitányság hivatalos válasza is megerősít:

Az M0-ás autóúton (amelynek része a Megyeri híd is) az 1/1975 (II.9.) KPM-BM együttes rendelet (továbbiakban KRESZ) 37. §. figyelembevételével, csak olyan járművel szabad közlekedni, amely síkúton önerejéből 60 km/h sebességgel képes haladni. A segédmotor-kerékpárok tervezési végsebessége azonban 40 km/h-nál nagyobb nem lehet. Tehát az autóúton segédmotor-kerékpárral közlekedni nem lehet, sem a forgalmi sávokban, sem a leállósávon.

Segédmotor-kerékpárral és kerékpárral a Megyeri hídon át lehet hajtani, a híd északi oldalán lévő kerékpárúton, amelyet a 2-es számú főútról lehet elérni, közvetlenül a híd tövében.
A KRESZ szabályainak betartásával, a kerékpárúton segédmotor-kerékpárral is lehet közlekedni maximum 20 km/h-s sebességgel, amennyiben a kerékpárút elejére nincs kihelyezve a behajtást tiltó tábla.

KRESZ 13.§ (1) bekezdés e) pont „Kerékpárút” a tábla a kétkerekű kerékpárok közlekedésére kijelölt utat jelez; a segédmotoros rokkantkocsi, a gépi meghajtású kerekes szék és a kétkerekű segédmotoros kerékpár lakott területen kívül a kerékpárutat igénybe veheti, ha ezt jelzőtábla nem tiltja. A kerékpárúton más jármű közlekedése tilos;

KRESZ 26.§. (1) bekezdés d/3. pont a gyalog- és kerékpárúton közlekedő járművel 20 km/óra

A Megyeri híd kerékpárútján nincs tiltó tábla, ezért rá lehet hajtani segédmotorra. A rendőrség azonban felhívja a figyelmét arra, hogy az autóutak, autópályák különösen veszélyes helyek a nagysebességű forgalom miatt. Ilyen helyeken egy, a forgalom ritmusába bekapcsolódni képtelen, segédmotor-kerékpárral részt venni fokozottan balesetveszélyes.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.

2024. Május 02. 06:47, csütörtök | Belföld

Idén 2,5, jövőre 4,1 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány

Az idei évre 2,5 százalékos gazdasági növekedéssel számol a kormány, míg a jövőre 4,1 százalékkal

2024. Május 02. 06:46, csütörtök | Sport

Férfi kézilabda BL - Dániai vereségével kiesett a Veszprém

A Telekom Veszprém nem jutott tovább a férfi kézilabda Bajnokok Ligája negyeddöntőjéből, mivel 33-28-ra kikapott a dán Aalborg HB otthonában a szerdai visszavágón.

2024. Május 02. 06:45, csütörtök | Külföld

Molotov-koktélt dobtak egy varsói zsinagógára

A gyanú szerint egy lengyel állampolgárságú fiatalember próbálta meg felgyújtani szerdán a Nozyk zsinagógát Varsóban, a politikai vezetők elítélték a történteket.