Városlista
2024. május 3, péntek - Tímea

Hírek

2016. Október 19. 08:00, szerda | Helyi
Forrás: Szabadtéri Néprajzi Múzeum

A Nagy Háború egy hétköznapi ember szemszögéből

A Nagy Háború egy hétköznapi ember szemszögéből

Október 18-án nyílt kiállítás Üzenet a frontról - Ferenc Tüzér Levelei 1914-1918 címmel a Szentendrei Skanzenben.

A kiállítás az első világháború mindennapjait, a harcmezőkön és a hátországban élő egyszerű emberek életét idézi meg frontról küldött levelek és képeslapok segítségével.

A kiállítás alapjául szolgáló 280 tábori küldeményt az erdélyi Zaboláról származó Pozsony Ferenc (1893-1978) tüzér írta, a leveleket a család őrizte meg.

Ferenc tüzér tintaceruzával és töltőtollal írt tudósításai tantárgy helyett valósággá változtatják a történelmet, és emberközelbe hozzák a Nagy Háború hétköznapjait és csatáit. A haza védelme iránt elkötelezett, de az otthoniakért aggódó tüzér kérdései, otthon járó gondolatai nyomán a családtagok életébe és a hátországban zajló eseményekbe is bepillantást nyerünk. Közelről látjuk a megpróbáltatásokat, a szenvedéseket és a ritkán adódó, apró örömöket.

A családtörténeti adatok megmutatják, hogyan válik Ferenc tüzér az események elszenvedőjéből a nagyvilágra és a szűkebb hazájára figyelő, hazatérése után saját életét aktívan alakítani kívánó személyiséggé. A tárlat kézzelfoghatóbbá teszi a látogatók számára „a nagy verekedésnek” a falusi földműves világrendet is végérvényesen megváltoztató szerepét.

A kiállítás 2016. október 19. és november 13. között látogatható a Skanzen Galériában.

Fotó: Szentendrei Skanzen

Ha érdekelnek a hasonló tartalmú cikkek, lájkold a Facebook oldalunkat: Infováros Szentendre ... és ne felejtsd el a cikket megosztani az ismerőseiddel, hogy ők is elolvashassák azt.

Ezek érdekelhetnek még

2024. Május 02. 15:23, csütörtök | Életmód

Látványos csillaghullás várható május első hétvégéjén

Az év egyik legszebb meteorraja, az Éta Aquaridák csillaghullása lesz látható vasárnap hajnalban.

2024. Május 02. 15:22, csütörtök | Belföld

EM: áprilisban is termelési csúcsot döntöttek az ipari naperőművek

Újabb rekordot hozott a múlt hónap utolsó napja a nagyobb méretű napelemes rendszerek termelésében - tette közzé az Energiaügyi Minisztérium (EM) a Facebook-oldalán csütörtökön.

2024. Május 02. 15:21, csütörtök | Belföld

NGM: a kormány üdvözli az üzemanyagárak újabb csökkentését

A kormány üdvözli a Mol bejelentését, miszerint szombattól, azaz 2024. május 4-től újabb 4-4 forinttal csökken a benzin és a gázolaj nagykereskedelmi ára.

2024. Május 02. 09:12, csütörtök | Belföld

Több mint 3000 család igényelt már csok pluszt

Meghaladta a háromezret a csok plusz igénylések száma - mondta a Kulturális és Innovációs Minisztérium (KIM) családokért felelős államtitkára csütörtökön az index.hu-nak adott interjújában.